Zomrel držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Thomas Schelling (†95)

NETKY.SK • 15 December 2016, 07:28 • 2 min
Zomrel držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Thomas Schelling (†95)

WASHINGTON - Americký ekonóm a držiteľ Nobelovej ceny Thomas Schelling zomrel v utorok 13. decembra vo veku 95 rokov.

slovakia

left justify in out

Zosnulý bol dlhoročným profesorom na Harvardovej univerzite, kariéru však zakončil na Marylandskej univerzite. Smutnú správu potvrdili v stredu médiám kolegovia z univerzitného prostredia.

Schellingovi udelili Nobelovu cenu za ekonómiu v roku 2005 spoločne s Robertom Aumannom "za prehĺbenie poznania konfliktu a spolupráce prostredníctvom rozpracovania teórie hier", ktorú je možné aplikovať na globálnu bezpečnosť, preteky v zbrojení a jadrovú stratégiu. Uviedol to Nobelov výbor. Jeho najznámejšou knižnou publikáciou je "Stratégia konfliktu" z roku 1960.

V danom diele Schelling na základe zmienenej matematickej analýzy vysvetľuje vyjednávanie medzi jadrovými mocnosťami. Jeho článok o možnom nukleárnom incidente medzi USA a bývalým Sovietskym zväzom inšpiroval filmového režiséra Stanleyho Kubricka k nakrúteniu čiernej komédie "Dr. Strangelove" (1964).

Schelling využil svoju teóriu hier na štúdium príčin, ktoré viedli vlastníkov domov k odchodu z rasovo zmiešaných miest na ich predmestia. Jeho myšlienky boli spopularizované Malcolmom Gladwellom v knihe "The Tipping Point."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies