Zomrel držiteľ Nobelovej ceny, spisovateľ V. S. Naipaul

NETKY.SK • 12 August 2018, 15:03 • 2 min
Zomrel držiteľ Nobelovej ceny, spisovateľ V. S. Naipaul

LONDÝN - V sobotu zomrel vo svojom londýnskom dome držiteľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 2001, britský spisovateľ Vidiadhar Surajprasad Naipaul. Mal 85 rokov.

slovakia

left justify in out

Médiá o úmrtí informovala jeho manželka Nadira, podľa ktorej spisovateľ "zomrel obklopený tými, ktorých miloval, a prežil život plný úžasnej kreativity a činorodosti". Príčina úmrtia zatiaľ zverejnená nebola. Naipaul sa narodil v roku 1932 na Trinidade, jednom z dvoch hlavných ostrovov Trinidadu a Tobaga. Vyštudoval Oxford University a už v roku 1957 mu v Británii vyšla jeho prvá novela The Mystic Masseur (Mystický masér).

Počas svojej bohatej kariéry napísal viac ako 30 kníh, pričom najväčšieho uznania sa mu dostalo za diela A House for Mr Biswas (Dom pre pána Biswasa) z roku 1961 a A Bend in the River (Riečny oblúk) z roku 1979.

Naipaul celý život veľa cestoval a takmer polovicu jeho publikovaných titulov tvoria cestopisy. V roku 1981 mu napríklad vyšla knižka Among the Believers (Medzi veriacimi) o jeho zážitkoch z ciest po Iráne krátko po jeho ovládnutí islamskými radikálmi, v roku 1989 zas knižka A Turn in the South (Na otočku na Juhu), ktorá je reportážou z jeho cesty po južanských štátoch USA a pojednáva okrem iného o rasizme a dedičstve tamojšej otrokárskej spoločnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies