Zomrel dramatik Peter Shaffer

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 19:01 • 2 min
Zomrel dramatik Peter Shaffer

BRATISLAVA - Vo veku 90 rokov zomrel dnes anglický dramatik a scenárista Peter Shaffer. Smutnú správu potvrdil v oficiálnom vyhlásení umelcov agent, podľa ktorého autor svetoznámych hier ako Amadeus či Equus skonal v Írsku počas návštevy netere.

slovakia

left justify in out

Peter Levin Shaffer sa narodil 15. mája 1926 v Liverpoole ako jeden z dvojičiek, pričom jeho bratom bol zosnulý spisovateľ Anthony Shaffer. Počas kariéry sa zameriaval predovšetkým na tvorbu filozofických drám a satirických komédií. Na konte má niekoľko desiatok hier, pričom medzi najznámejšie patria napríklad debut The Salt Land z roku 1954, Five Finger Exercise, ktorá vznikla o štyri roky neskôr, Black Comedy (1965), The White Liars (1967) či Lettice and Lovage (1987).

 

Preslávil sa vďaka psychologickej dráme Equus z roku 1973, ktorú dodnes hrajú v divadlách na celom svete. V rámci anglickej produkcie sa v hlavnej úlohe predstavil Daniel Radcliffe. Hra sa o štyri roky neskôr dočkala aj filmového spracovania v hlavných úlohách s Richardom Burtonom a Petrom Firthom.

 

Mimoriadny úspech však zaznamenalo zrejme jeho najznámejšie dielo Amadeus (1979), podľa ktorého Miloš Forman nakrútil legendárny rovnomenný film z roku 1984. Snímka získala osem Oscarov a štyri Zlaté glóbusy, pričom Shaffer si odniesol obe ocenenia za najlepší adaptovaný scenár. Pôsobil tiež ako profesor súčasného divadla na univerzite v Oxforde a v roku 2007 sa stal členom Siene slávy amerického divadla. V roku 2001 ho britská kráľovná Alžbeta II. pasovala za rytiera.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona