Zomrel doktor Denham Harman, autor teórie starnutia

NETKY.SK • 25 November 2014, 22:12 • 2 min
Zomrel doktor Denham Harman, autor teórie starnutia

OMAHA - Vo veku 98 rokov zomrel v americkom štáte Nebraska doktor Denham Harman, vedec, ktorý sa zaslúžil o vznik všeobecne uznávanej teórie starnutia využívanej pri výskume rakoviny, Alzheimerovej choroby a iných ochorení. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa profesora Davida Sinclaira z lekárskej fakulty Harvardovej univerzity práce profesora Harmana inšpirovali tisíce mladých vedcov, aby sa venovali výskumu procesu starnutia.

 

"Doktor Harman je jedným z najvýznamnejších vedcov ostatného polstoročia, ktorý odbor, nachádzajúci sa na okraji záujmu biológie, obohatil o vedecké poznatky na svetovej úrovni," uviedol vo svojom dnešnom vyhlásení Sinclair.

 

Svoju Teóriu voľných radikálov a starnutia vypracoval Harman už v roku 1954, ale trvalo ďalších niekoľko rokov, kým výskum potvrdil jej význam. Podľa Harmanovej teórie sú vedľajším produktom využívania kyslíka ľudským organizmom nepriaznivé chemické reakcie v bunkách, ktoré spôsobujú starnutie a napokon smrť.

 

Lekárska obec sa spočiatku k Harmanovej teórii stavala odmietavo, ale v 80. rokoch sa už voľné radikály stali súčasťou výskumu nádorových ochorení, srdcovocievnych chorôb a mozgovej mŕtvice. Medzičasom sa pôsobenie voľných radikálov začalo spájať aj s Alzheimerovou chorobou. 

 

Harman bol presvedčený, že proces starnutia možno spomaliť obmedzením produkcie voľných radikálov prostredníctvom zdravého stravovania, pravidelného cvičenia a užívaním niektorých vitamínov. Autor teórie starnutia zároveň odporúčal nefajčiť a obmedziť spotrebu alkoholu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies