Zomrel dlho väznený bojovník proti apartheidu Ahmed Kathrada

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 08:25 • 2 min
Zomrel dlho väznený bojovník proti apartheidu Ahmed Kathrada

JOHANNESBURG - Vo veku 87 rokov zomrel dnes ráno významný juhoafrický bojovník proti apartheidu Ahmed Kathrada.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na oznámenie Kathradovej nadácie o tom informovala britská spravodajská stanica BBC. Kathrada skonal pokojne v nemocnici v Johannesburgu "po sérii drobných ochorení v dôsledku operácie mozgu", píše sa v citovanom vyhlásení nadácie.

 

Kathradu odsúdili v roku 1964 na doživotie spoločne s bývalým juhoafrickým prezidentom Nelsonom Mandelom a ďalšími šiestimi členmi strany Africký národný kongres (ANC). Všetkých uznali za vinných z pokusu o zvrhnutie vlády.

 

Kathrada potom prežil 26 rokov za mrežami, z toho 18 na neslávne známom ostrove Robben Island neďaleko Kapského Mesta. Na slobodu sa dostal až v roku 1989 a vstúpil do vlády prezidenta Mandelu.

 

V parlamente zostal Kathrada desať rokov. Aj po odchode z funkcie ostal aktívnym politikom. Kritizoval najmä vedenie ANC a prezidenta Jacoba Zumu opakovane vyzýval na odchod z funkcie, priblížila BBC.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona