Zomrel divadelný, filmový a televízny herec Frank Finlay

NETKY.SK • 1 Február 2016, 17:36 • 2 min
Zomrel divadelný, filmový a televízny herec Frank Finlay

LONDÝN - Vo veku 89 rokov zomrel v sobotu britský divadelný, filmový a televízny herec Frank Finlay, držiteľ ocenenia Radu britského impéria (CBE), ktorý bol nominovaný na Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Othello (1965).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie umelcovej rodiny.

 


Herec zomrel na zlyhanie srdca vo svojom dome v meste Weybridge na juhu Anglicka, spresnila jeho rodina. Tá ho zároveň označila za "úžasného otca, milujúceho starého otca a čertovsky dobrého herca".


Finlayho meno sa spája hlavne s britským Kráľovským národným divadlom (Royal National Theatre), kde dlhé roky pôsobil. Na javisku si tam zahral napríklad Iaga v hre Othello, ktorého v roku 1965 stvárnil aj v rovnomennom filme. Práve zaň si vyslúžil nomináciu na Oscara.

 


Finlay si zahral tiež Casanovu v rovnomennom televíznom seriáli, ktorý v roku 1971 odvysielala stanica BBC. Rolu dostal aj v svojho času kontroverznej britskej minisérii Kytica ostnatého drôtu (Bouquet of Barbed Wire, 1976).


Medzi jeho ďalšie významné úlohy patrí rola mušketiera Portosa vo filmovej adaptácii románu Traja mušketieri, ktorý v roku 1973 režíroval Richard Lester. Stvárnil tiež otca hlavného hrdinu vo filme Romana Polanského s názvom Pianista (2002).

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies