Zomrel divadelník a jeden zo zakladateľov Verejnosti proti násiliu Martin Porubjak

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 15:20 • 2 min
Zomrel divadelník a jeden zo zakladateľov Verejnosti proti násiliu Martin Porubjak

BRATISLAVA - Vo veku nedožitých 71 rokov zomrel zo štvrtka na dnes po ťažkej chorobe známy divadelník Martin Porubjak. Dramaturg, divadelný kritik a ponovembrový politik sa narodil v Bratislave 18. mája 1944.

slovakia

left justify in out

Spolupracoval s viacerými divadlami (Nitra, Košice, Martin, Trnava, Praha, Bratislava). Bol autorom mnohých hier, napríklad: Zmúdrenie Sancha Panzu a Tančiareň a mnohých prekladov hier z ruštiny a nemčiny. Podpísal sa i pod rad filmových scenárov, medzi inými: Oči plné snehu, Mahuliena, zlatá panna, Útek do Budína a niekoľkých televíznych inscenácií.

 

Porubjak bol jedným zo spoluzakladateľov Verejnosti proti násiliu, politicky sa angažoval aj prvé roky po novembri 1989, v rokoch 1991 a 1992 bol podpredsedom vlády SR.

 

Profil Martina Porubjaka 

 

Martin Porubjak sa narodil 18. mája 1944 v Bratislave. Vyštudoval dramaturgiu a divadelnú vedu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po škole pôsobil v známom bratislavskom Divadle na korze, ktoré však režim po krátkom čase rozpustil. Porubjak sa postupne uchytil v Ústave slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied (SAV), v Umenovednom ústave SAV a v Osvetovom ústave v Bratislave. Do divadla sa opätovne vrátil v roku 1983, keď začal pracovať v Divadle SNP v Martine.
      

V období Nežnej revolúcie (1989) stál pri zrode hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN). V rokoch 1991-1992 bol podpredsedom vlády SR. Od roku 1990 pôsobil ako dramaturg v Slovenskom národnom divadle (SND) a od toho istého roku bol pedagógom na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave. Okrem toho sa venoval prekladom divadelných hier z nemčiny a ruštiny, filmovej a televíznej scenáristike a réžii a tiež publikačnej činnosti. Divadelné kritiky a recenzie publikoval v umeleckých časopisoch. Dramaturg a režisér Martin Porubjak spolupracoval s divadelnými scénami na Slovensku i v zahraničí. Boli to bratislavské divadlá Radošinské naivné divadlo (RND), Divadlo Astorka – Korzo '90, Nová scéna, Štúdio L+S a trnavské Divadlo pre deti a mládež (DPDM). V zahraničí to boli scény v Česku a v Rakúsku. Zúčastnil sa na mnohých divadelných festivaloch doma i v zahraničí. Bol autorom divadelnej hry Goldoniáda, ktorá bola pre zákaz publikovať uvedená pod menom Vladimíra Strniska. Inscenovali ju na Novej scéne v Bratislave (1978) a v niekoľkých českých divadlách. Napísal aj hru Zmúdrenie Sancha Panzu.
      

Ako dramaturg je podpísaný zhruba pod 140 divadelnými inscenáciami, z toho pod 38 v Činohre SND. Preložil viac ako 50 divadelných hier, najmä z nemčiny, od autorov ako B. Brecht, C. Zuckmayer, A. Schnitzler, G. Büchner, F. Schiller, F. Wedekind, Th. Bernhard, P. Turrini a mnohých ďalších. Roky spolupracoval s významnými európskymi divadelnými osobnosťami ako výhradný zástupca Slovenska na programe prestížneho festivalu novej európskej drámy vo Wiesbadene, predtým v Bonne.
     

Napísal filmové scenáre Oči plné snehu (spolu s J. Bindzárom; 1984), Mahuliena, zlatá panna (spolu so S. Lutherom; 1987), Útek do Budína (spolu s M. Puobišom a S. Lutherom; 2002) a je aj scenáristom či spoluautorom niekoľkých desiatok televíznych inscenácií. V Slovenskej televízii režíroval dva videofilmy – Zbohom Judáš (1999) a Emigranti (2002).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies