Zomrel diktátor Jorge Videla odsúdený na doživotie

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 18:29 • 2 min
Zomrel diktátor Jorge Videla odsúdený na doživotie

BUENOS AIRES - Bývalý argentínsky diktátor Jorge Rafael Videla zomrel dnes vo veku 87 rokov prirodzenou smrťou v spánku vo väznici pri Buenos Aires, kde si odpykával doživotný trest za mučenie a vraždy 31 väzňov z roku 1976.

slovakia

left justify in out

Videla riadil vojenský prevrat, ktorý nastolil v krajine v rokoch 1976-1983 diktatúru. Pokladajú ho za autora kampane tzv. "Špinavej vojny", počas ktorej sa uskutočňovali tvrdé zásahy proti ľavicovým vzbúrencom a ich zástancom. Zahynulo v nej okolo 13.000 ľudí. Tento údaj pochádza z oficiálnej vyšetrovacej správy, pričom niektoré pramene uvádzajú ešte oveľa viac obetí.

V prvých mesiacoch po prevrate, keď si junta ešte len upevňovala moc, vytiahli z ciel civilných väzení 31 väzňov a "zastrelili ich pri pokuse o útek".

Videla, bývalý de facto prezident Argentíny, počas procesu s ním, v ktorom ho v roku 2010 odsúdil na doživotie, vyhlásil, že argentínska spoločnosť žiadala tvrdé zásahy, aby sa zabránilo marxistickej revolúcii. Tento generál označoval vlády, ktoré získali moc po ňom, za vedené teroristami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies