Zomrel diablov advokát Jacques Verges, obhajoval aj Saddáma Husajna

NETKY.SK • 16 August 2013, 19:30 • 2 min
Zomrel diablov advokát Jacques Verges, obhajoval aj Saddáma Husajna

PARÍŽ - Za "diablovho advokáta" označovaný Francúz Jacques Verges, ktorý sa stal známym ako obhajca vojnových zločincov i teroristov, zomrel vo štvrtok v Paríži vo veku 88 rokov. Informáciu dnes zverejnila strešná organizácia francúzskych advokátskych komôr.

slovakia

left justify in out

Muž, ktorý sa narodil na území dnešného Thajska alebo Laosu zo vzťahu Francúza a Vietnamky, pochádzal z dvojčiat. Jeho brat Paul je politikom, ktorý pôsobil opakovane ako poslanec francúzskeho Národného zhromaždenia i člen Európskeho parlamentu, kde skončil svoje pôsobenie v roku 2009.

Okolo Vergesovej minulosti zostáva mnoho otáznikov, a to nielen v súvislosti s miestom narodenia, ale aj jeho dátumom, podobne i s doteraz nie úplne objasneným niekoľkoročným zmiznutím v 70. rokoch minulého storočia, počas ktorého podľa fám pôsobil v službách kambodžského režimu okolo Pol Pota alebo u KGB v Moskve. On sám tieto otázky zvyčajne vyriešil odpoveďou, že si vzal veľkú dovolenku. Advokát mal rád kubánske cigary, avšak proti vôli mu neboli ani neustále záhady a špekulácie okolo jeho osoby, rád videl svoje meno v titulkoch a nevyhýbal sa ani provokáciám. Rád citoval Nietscheho slová, v zmysle ktorých "sa staral o vlastný kult".

Niekdajší účastník francúzskeho odboja na strane gaullistov, neskorší člen francúzskej komunistickej strany, ktorý po jej opustení a skončení vojny v Alžírsku pôsobil ako poradca tamojšieho prezidenta, obhajoval irackého diktátora Saddáma Husajna, nemeckého vojnového zločinca Klausa Barbieho, kedysi najhľadanejšieho teroristu planéty známeho pod prezývkou Carlos - rodáka z Venezuely Ilicha Ramíreza Sáncheza -, ale aj bývalého juhoslovanského prezidenta Slobodana Miloševiča či teroristov palestínskeho pôvodu alebo osoby z prostredia nemeckej organizácie Frakcia Červenej armády (RAF). Veľkú zásluhu na tom nepochybne mali nielen Vergesov zmysel pre tajuplno a záhady, ale aj jeho advokátske schopnosti. On sám zvyčajne hovorieval: "Bol by som obhajoval aj Hitlera."

Prezident strešnej organizácie francúzskych advokátskych komôr Christian Charriere-Bournazel dnes v tejto súvislosti uviedol, že zomrel kontroverzný, avšak súčasne obdivovaný muž, ktorého nezávislosť, odvaha a talent urobili na zainteresovaných dojem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies