Zomrel český filmový kaskadér Jaroslav Tomsa známy z filmu Limonádový Joe

NETKY.SK • 5 August 2015, 10:02 • 2 min
Zomrel český filmový kaskadér Jaroslav Tomsa známy z filmu Limonádový Joe

PRAHA - Vo veku 85 rokov zomrel český filmový kaskadér Jaroslav Tomsa. Bol zakladateľom českej kaskadérskej školy a preslávil sa napríklad filmami Limonádový Joe, Rozmarné léto, Jáchyme, hoď ho do stroje! alebo Postřižiny.

slovakia

left justify in out

Naposledy sa objavil pred deviatimi rokmi v snímke režiséra Jiřího Menzla Obsluhoval som anglického kráľa, nakrútenej podľa novely spisovateľa Bohumila Hrabala. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Radiožurnál.

 

Tomsa od mladosti vynikal ako športovec, hokejista a boxer, ale aj ako muzikant - hral na fúkaciu harmoniku, poltónovú hohnerku, a vystupoval s kvartetom Laryton, s ktorým zaznamenal úspechy na svetových súťažiach. V posledných rokoch sa venoval výtvarnému umeniu. Začal s pastelmi, pokračoval olejomaľbami a dostal sa až ku grafike.

 

Ako hokejista vycestoval za polárny kruh do Fínska na turnaj, kde jeho tím odohral len jeden zápas a odvolali ich, pretože prišiel február 1948. V roku 1951 sa zasa ako boxer prvýkrát stretol v zápase pred vypredanou Lucernou s medzinárodnou supertriedou Juliem Tormom. Dlhé roky Tomsa súbežne hrával hokej a boxoval.

 

 

Kaskadérsku činnosť odštartoval v roku 1960 vo filmovej športovej komédii Ledoví muži. Kaskadérstvo ho priviedlo až k obľúbenému a dnes už kultovému filmu režiséra Oldřicha Lipského Limonádový Joe, ktorý v polovici 60. rokov videlo v kinách takmer 4,6 milióna divákov. Nasledovali zákazkové zahraničné koprodukcie Zlatokopové z Arkansasu, Černý orel ze Santa Fé alebo Most u Remagenu.

 

V 70. rokoch minulého storočia založil Tomsa kaskadérsku - dnes už svetoznámu - agentúru Filmka.

Filmka sa zúčastnila na niekoľkých udeľovaniach cien Taurus v Hollywoode, čo sú kaskadérske Oscary - s filmami U-571, Šanghajskí rytieri či Hell Boy 2. Agentúra získala 12 nominácií.

Filmka združuje kaskadérov, jazdcov na koňoch, vodičov, šermiarov, odborníkov na bojové umenia či koordinátorov, informovali Novinky.cz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona