Zomrel český divadelný režisér a pedagóg Ladislav Vymětal

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 17:37 • 2 min
Zomrel český divadelný režisér a pedagóg Ladislav Vymětal

BRATISLAVA - Vo veku 79 rokov zomrel v stredu český divadelný pedagóg, režisér a dlhoročný člen umeleckého súboru Mestských divadiel pražských (MDP) Ladislav Vymětal. Informovala o tom Tereza Mrzenová z MDP. Príčina úmrtia nie je známa.

slovakia

left justify in out

Ladislav Vymětal sa narodil 19. augusta 1933 a študoval v Bratislave a neskôr aj na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe, pričom v posledných rokoch štúdia už asistoval v Národnom divadle. Okrem toho tiež absolvoval štipendijný pobyt v Paríži u režiséra Jeana Vilara. Umeleckú kariéru odštartoval v Divadle V. Nezvala v Karlových Varoch, potom pôsobil vo Východočeskom divadle v Pardubiciach. V rokoch 1962 až 1983 režíroval inscenácie v spomínaných Mestských divadlách pražských, čo bola najvýznamnejšia časť jeho kariéry. Následne v rokoch 1983 až 1986 pôsobil v činohre Národného divadla, odkiaľ sa však vrátil do MDP. Bol tiež pedagógom na DAMU, kde ovplyvnil niekoľko generácií divadelníkov. Vlani mu udelili Senior Prix za celoživotnú prácu pre divadlo. Posledná rozlúčka s Ladislavom Vymětalom sa uskutoční v utorok 28. mája v pražských Olšanoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona