Zomrel bývalý šprintér a šéforganizátor P-T-S Jozef Valter

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 08:57 • 2 min
Zomrel bývalý šprintér a šéforganizátor P-T-S Jozef Valter

BRATISLAVA - V pondelok 10. júla zomrel v Bratislave ani nie mesiac po dovŕšení 75 rokov Jozef Valter, popredný slovenský šprintér prvej polovice šesťdesiatych rokov minulého storočia a šéf organizačného výboru atletického mítingu PRAVDA - TELEVÍZIA - SLOVNAFT v jeho najslávnejšej ére.

slovakia

left justify in out

Pražský rodák (narodený 20. júna 1942) začínal s atletikou v Ružomberku - v roku 1958 bol spoludržiteľ čs. rekordu mladšieho dorastu na 100 m časom 11,2 spolu s chýrnym českým šprintérom Vilémom Mandlíkom, neskôr otcom slávnej tenistky.

 

Najväčšie úspechy dosiahol počas štúdia na Hutníckej fakulte VŠT v Košiciach ako člen Lokomotívy, resp. Slávie Košice. V roku 1963 získal v košickom drese čs. majstrovský titul v štafete 4 x 100 m - kvarteto Juraj Demeč, František Mikluščák, Jozef Valter a Dušan Dubový vtedy časom 42,2 s vyrovnalo slovenský rekord. Po skončení inžinierskeho štúdia od roku 1964 pôsobil ako funkcionár a tréner v Spartaka Dubnica nad Váhom a po prechode do Bratislavy v AŠK Inter.

Začiatkom sedemdesiatych rokov na novopoloženej tartanovej dráhe na Pasienkoch pomáhal obnovovať medzinárodné atletické preteky Veľká cena Pravdy. Od roku 1973 stál na čele organizačného výboru mítingu P - T - S, ktorý v najslávnejšom období ako súčasť renomovaného svetového seriálu IAAF Mobil Grand Prix označovali za „Zürich východu“. Valter ho viedol až do 29. ročníka v roku 1988, na ktorom Sergej Bubka, vtedy ešte reprezentant ZSSR, skočil o žrdi druhý bratislavský svetový rekord 605 cm. V rokoch 1970 - 1974 bol aj členom predsedníctva Slovenského atletického zväzu.

Posledná rozlúčka s Jozefom Valterom bude vo štvrtok 13. júla o 16.15 h v obradnej sieni bratislavského krematória.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies