Zomrel bývalý prezident Francesco Cossiga

NETKY.SK • 18 August 2010, 07:20 • 2 min
Zomrel bývalý prezident Francesco Cossiga

Zomrel bývalý prezident Francesco Cossiga - Politika Bývalý taliansky prezident Francesco Cossiga zomrel dnes v Ríme vo veku 82 rokov. Dlhoročného špičkového politika krajiny previezli pred týždňom na kliniku Gemelli s dýchacími problémami.

slovakia

left justify in out

img

Bývalý taliansky prezident Francesco Cossiga zomrel dnes v Ríme vo veku 82 rokov.
      Dlhoročného špičkového politika krajiny previezli pred týždňom na kliniku Gemelli s dýchacími problémami. Jeho zdravotný stav sa v uplynulých dňoch výrazne zhoršil.
      Rodák zo Sassari na ostrove Sardínia pôsobil už na sklonku 50. rokov minulého storočia vo funkcii štátneho tajomníka talianskeho rezortu obrany. Jeho stranícka politická dráha v radoch niekdajších kresťanských demokratov (Democrazia Cristiana) sa od 70. rokov vystupňovala v podobe rôznych vládnych postov, vrátane ministra bez kresla, ministra vnútra a napokon aj premiéra.
      Z postu šéfa rezortu vnútra, ktorý vykonával v období rokov 1976-1978, odstúpil po poprave vtedajšieho premiéra Alda Mora únoscami - príslušníkmi teroristickej organizácie Červené brigády.
      Od roku 1983 pôsobil Cossiga na čele talianskeho Senátu, aby sa 24. júna 1985 stal nástupcom Alessandra Pertiniho vo funkcii prezidenta Talianskej republiky. Po sedemročnom pôsobení na tomto poste bol od roku 1992 doživotným členom Senátu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies