Zomrel bývalý prezident FIFA Joăo Havelange, dožil sa okrúhlej stovky

NETKY.SK • 16 August 2016, 15:14 • 2 min
Zomrel bývalý prezident FIFA Joăo Havelange, dožil sa okrúhlej stovky

RIO DE JANEIRO - Vo veku 100 rokov zomrel v utorok bývalý dlhoročný prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Joăo Havelange z Brazílie. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na potvrdenie hovorkyne nemocnice Samaritano v Rio de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Havelange viedol FIFA v rokoch 1974 až 1998. Pod jeho "vládou" sa z organizácie stalo mohutné impérium, ktoré má už dnes aj veľký politický vplyv. Stál za rozšírením finálového turnaja MS na 32 mužstiev.

 

Bývalý právnik a obchodník bol v poradí siedmym prezidentom FIFA. Dlhšie ako on pôsobil na tomto poste len Jules Rimet. Po odchode z postu dostal titul čestný prezident FIFA, ale vzdal sa ho v roku 2013. Vo funkcii nahradil Stanleyho Rousa a po ňom prišla vláda Josepha Blattera. Havelange bol v rokoch 1963 až 2011 tiež členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Na OH štartoval ako plavec v rokoch 1936 v Berlíne a ako vodný pólista v roku 1952 v Helsinkách. V máji 2016 oslávil životné jubileum, keď sa dožil 100 rokov.

 

Bývalý najmocnejší muž svetového futbalu sa ale napokon stal obeťou vyšetrovania rozsiahlych korupčných praktík vo svetovom futbale. V roku 2012 ho švajčiarska prokuratúra aj obvinila v kauze prijímania mnohomiliónových úplatkov pri udeľovaní marketingových práv na MS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies