Zomrel bývalý poslanec Augustín Marián Húska

NETKY.SK • 2 November 2016, 14:28 • 2 min
Zomrel bývalý poslanec Augustín Marián Húska

BRATISLAVA - Vo veku 87 rokov zomrel 1. novembra expolitik Prof. Ing. Augustín Marián Húska, DrSc. TASR to dnes potvrdila rodina zosnulého.

slovakia

left justify in out

Húska bol poslancom Národnej rady SR za HZDS v dvoch volebných obdobiach od roku 1994 do roku 2002. Posledná rozlúčka so zosnulým bude v utorok (8.11.) o 12. hodine na cintoríne v Slávičom údolí.

 

Ekonóm Augustín Marián Húska bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za stranu Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS, neskôr Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko, ĽS – HZDS) v dvoch volebných obdobiach, 1994-1998 a 1998-2002.

 

Augustín Marián Húska sa narodil 9. septembra 1929 v obci Hubová. V rokoch 1954–1959 študoval na Vysokej škole ekonomickej (dnes Ekonomická univerzita) v Bratislave. V rokoch 1949-1952 bol vojakom Pomocného technického práporu (PTP), neskôr pracoval v baniach, v Lesnom závode Gelnica i ako vedúci oddelenia práce a miezd v Okresnom stavebnom podniku v Ružomberku. V 60. rokoch minulého storočia pôsobil ako vývojový pracovník v Hydrostave, neskôr bol vedeckým pracovníkom v Ústave ekonomiky a organizácie stavebníctva v Bratislave a od roku 1990 pedagógom Vysokej školy ekonomickej. Vedecky sa profiloval ako interdisciplinárny vedec na pomedzí ekonomiky, humánnej kybernetiky, manažmentu a sociálno-hospodárskej genetiky.

 

Svoju politickú kariéru odštartoval 9. februára 1990 ako poslanec politického subjektu Verejnosť proti násiliu (VPN) v Slovenskej národnej rade (SNR, dnes NR SR). V období 1990-1991 bol ministrom pre správu a privatizáciu národného majetku SR i poslancom Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (FZ ČSFR). Od roku 1992 bol poslancom slovenského parlamentu za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS), v ktorom dlhšie obdobie zastával funkciu podpredsedu. Do konca septembra 1998 bol predsedom delegácie Spoločného parlamentného výboru (SPV) EÚ-SR, predsedom Výboru NR SR pre európsku integráciu. Poslancom Národnej rady Slovenskej republiky bol aj od októbra 1998 do 22. septembra 2002, a to ako člen Zahraničného výboru NR SR, člen Výboru pre európsku integráciu, člen Spoločného parlamentného výboru (SPV) EÚ-SR. Ako parlamentný poslanec pomáhal pri legislatívnom zabezpečovaní ekonomickej transformácie slovenskej ekonomiky. V roku 2002 odišiel z politického diania do ústrania.

 

Augustín Marián Húska bol autorom a spoluautorom viac ako 20 odborných publikácií z oblasti ekonomiky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies