Zomrel bývalý politický väzeň Štefan Pazdera

NETKY.SK • 17 August 2010, 06:59 • 2 min
Zomrel bývalý politický väzeň Štefan Pazdera

Zomrel bývalý politický väzeň Štefan Pazdera

slovakia

left justify in out

Bývalý politický väzeň a účastník protikomunistického odboja Štefan Pazdera zomrel v sobotu (14.8.) vo veku 86 rokov. Pohreb rodáka zo Železnej Breznice bude v utorok (17.8.) o 11.00 h na cintoríne v Prešove-Solivare.
      Štefan Pazdera sa zapísal do zoznamu odporcov komunizmu krátko po nástupe komunistov k moci, keď bol odsúdený vojenským súdom v Prahe za odmietnutie služby v komunistami infiltrovanej armáde. Neskôr ako vedúci lesnej správy na Šumavsku organizoval a pomáhal pri úteku cez hranice viacerým významným členom politických strán, príslušníkom armády západného zahraničného odboja, ako aj cirkvi, z ktorých by mnohí skončili na šibenici alebo vo väzniciach. Za napomáhanie k úteku bol v roku 1951 zatknutý Štátnou bezpečnosťou a po odsúdení zaradený na ťažbu uránu v Jáchymove. Aj po prepustení z väzenia v roku 1953 sa dostal do pozornosti ŠtB v Karlových Varoch, ktorá ho obvinila z poškodzovania národného hospodárstva.
      Po novembri 1989 aktívne presadzoval rehabilitáciu a odškodnenie obetí komunizmu, najmä z radov násilne odvlečených do gulagov v bývalom ZSSR. Stál pri zrode organizácie násilne odvlečených a príprave zákonov na ich odškodnenie. Štefan Pazdera dobrovoľne, na úkor svojho voľného času, pomáhal stovkám násilne odvlečených pri vybavovaní potrebných dokumentov a ich získaní z archívov v ZSSR. Bol neúnavným bojovníkom pri odhaľovaní nepotrestaných a zatajovaných zločinov komunizmu a zločinov spáchaných na Slovensku koncom druhej svetovej vojny. Často sa za to dostával do nemilosti prisluhovačov komunizmu a ich organizácií.
      Aj vo vysokom veku aktívne skúmal archívy a pomáhal účastníkom zahraničného odboja proti komunistickej expanzii v Indočíne z radov príslušníkov Francúzskej cudzineckej légie, ktorí sa dostali do zajatia v komunistickom Vietname, Číne a ruských gulagov. Stál pri zrode sekcie príbuzných príslušníkov Francúzskej cudzineckej légie, ktorá vznikla ako súčasť Svetového združenia bývalých československých politických väzňov, a stal sa jej predsedom.
      Svetové združenie bývalých čsl. politických väzňov pokračuje v jeho načatej práci a nezabúda na jeho odkaz, vždy dôsledne hájiť záujmy a práva odporcov komunizmu a obetí totalitných režimov.
      TASR dnes informovalo Svetové združenie bývalých československých politických väzňov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies