Zomrel bývalý japonský premiér Tošiki Kaifu

NETKY.SK • 14 Január 2022, 06:07 • 2 min
Zomrel bývalý japonský premiér Tošiki Kaifu

TOKIO – Vo veku 91 rokov zomrel v nedeľu bývalý japonský premiér Tošiki Kaifu. S odvolaním sa na oboznámený zdroj o tom v piatok informovala agentúra Kjódó.

slovakia

left justify in out

Kaifu predsedal japonskej vláde od augusta roku 1989 do novembra 1991, dodal web Japan Times. Bol predstaviteľom Liberálno-demokratickej strany (LDP), dominantnej sily japonského politického systému v 2. polovici 20. storočia. Jeho vláda čelila viacerým korupčným škandálom. Po skončení premiérskeho mandátu Kaifu opustil LDP a roku 1994 vstúpil do novozaloženej strany Nový front (Šinšinto). V roku 1998 z nej vystúpil a v roku 2003 sa vrátil k LDP.

 

 

Kaifu sa 10. augusta 1991 stal prvým vodcom významnej krajiny, ktorý uskutočnil oficiálnu návštevu Číny a prelomil diplomatickú izoláciu Číny, ktorá nastala po násilnom potlačení prodemokratických demonštrácií na pekinskom Námestí nebeského pokoja zo 4. júna 1989. Kaifu v čase svojej návštevy ukončil účasť Japonska na ekonomických sankciách proti Číne a ponúkol pôžičky vo výške 949,9 milióna dolárov a ďalších 1,5 milióna dolárov v núdzovej pomoci po záplavách v južnej Číne.

 

Možno vás zaujme: Zomrela speváčka Ronnie Spectorová



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies