Zomrel bývalý izraelský prezident Šimon Peres: Svetoví lídri sa vyjadrili

NETKY.SK • 28 September 2016, 11:55 • 2 min
Zomrel bývalý izraelský prezident Šimon Peres: Svetoví lídri sa vyjadrili

TEL AVIV - Vo veku 93 rokov zomrel dnes po ťažkej chorobe bývalý izraelský prezident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Šimon Peres.

slovakia

left justify in out

Zdravotnícke stredisko Šeba pri Tel Avive oznámilo, že Peres zomrel o 3.40 h miestneho času (2.40 h SELČ), informovala Izraelská tlačová agentúra (INA).

 

Peresa 13. septembra postihla silná mŕtvica s krvácaním do mozgu a previezli ho do strediska Šeba. Jeho stav sa najprv zlepšoval, ale v utorok sa náhle zhoršil.

 

Americký prezident Barack Obama a prvá dáma USA Michelle Obamová si budú Peresa pamätať ako "svojho drahého priateľa" a "samotnú podstatu Izraela", uviedol Biely dom vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

 

"Existuje len málo ľudí na tomto svete, ktorí zmenili beh ľudských dejín, a to nielen svojou úlohou v ľudských udalostiach, ale preto, že rozširujú našu morálnu predstavivosť a nútia nás očakávať viac od seba. Môj priateľ Šimon bol jedným z týchto ľudí," citoval Obamu Biely dom.

 

Americký prezident taktiež povedal, že Peres sa nikdy nevzdal možnosti mieru medzi Izraelčanmi, Palestínčanmi a susedmi Izraela.

 

Líder Strany práce Jicchak Herzog, ktorej bol Peres členom, uviedol, že Peres "bol jedným z najväčších lídrov, akých kedy Izrael mal". "Bol učiteľom, priateľom a veľkým lídrom, na ktorého budú dejiny Izraela vždy pamätať," dodal Herzog.

 

"Šimon Peres bol predovšetkým mužom mieru. Jeho milovaným a izraelskému ľudu vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť," reagoval kanadský premiér Justin Trudeau.

 

Jeho úmrtie potvrdil aj jeho syn Chemi pre novinárov, ktorí sa ráno zišli pred nemocnicou, kde Peresa po silnej mŕtvici s krvácaním do mozgu hospitalizovali pred dvoma týždňami v Šebovom zdravotnom stredisku Tel ha-Šomer.

 

"Dnes sme sa s hlbokým žiaľom rozlúčili s naším milovaným otcom, deviatym prezidentom Izraela. Zanechal nám odkaz, ktorý znie pozerať sa vždy do budúcnosti. Je pre nás cťou, že sme boli jeho blízkou rodinou, dnes však cítime, že celý izraelský národ, ako aj svetové spoločenstvo s nami zdieľa túto stratu," uviedol Chemi Peres.

 

Smútočné stanovisko vydal v tejto súvislosti aj úradujúci izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Vyhlásil tiež, že jeho kabinet sa dnes zíde na mimoriadnom zasadnutí.

 

Šimon Peres patrí podľa AP medzi najobdivovanejších izraelských štátnikov a predstavoval posledné priame spojivo so zakladateľmi moderného Izraela.

 

Blízky východ stratil horlivého obhajcu mieru. Na adresu bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa, ktorý dnes vo veku 93 rokov zomrel po ťažkej chorobe, to uviedli americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová a jej manžel Bill Clinton, bývalý šéf Bieleho domu. Informovala o tom agentúra DPA.

 

"Úmrtím Šimona Peresa stratil Izrael vodcu, ktorý až do svojho posledného dňa na zemi bojoval za jeho bezpečnosť, prosperitu a neobmedzené možnosti. Blízky východ stratil horlivého obhajcu mieru a uzmierovania," uviedli Clintonovci vo vyhlásení.

 

Manželia označili Peresa za "génia s veľkým srdcom, ktorý svoje nadanie využíval na to, aby videl budúcnosť v zmierovaní, nie v konflikte, a v ekonomickom a sociálnom posilňovaní, a nie v hneve a frustrácii".

 

 

K dnešnému úmrtiu Šimona Peresa, bývalého izraelského prezidenta a premiéra, sa vyjadrili viacerí predstavitelia svetového politického života. 

 

Tony Blair, bývalý britský premiér a špeciálny vyslanec Blízkovýchodného kvarteta:

"Šimon Peres bol politickým gigantom, ktorý bude vnímaný ako jeden z najdôležitejších štátnikov svojej doby či akejkoľvek éry. Mal som ho veľmi rád."

 

Frank-Walter Steinmeier, nemecký minister zahraničných vecí:

"Šimon Peres svojou neochvejnou túžbou spojiť minulosť s budúcnosťou zasvätil život budovaniu jedinečného vzťahu medzi Izraelom a Nemeckom. Sme nesmierne vďační, že s touto iniciatívou uspel a vyjadrujeme obrovské uznanie jeho životnému dielu."

 

Pan Ki-mun, generálny tajomník OSN:

"Aj v tých najzložitejších časoch zostal optimistom ohľadom vyhliadok na zmierenie a mier. Neúnavne pracoval na dvojštátovom riešení, ktoré umožní bezpečné a harmonické spolunažívanie Izraela s Palestínčanmi, ako aj širším regiónom."

 

Barack Obama, prezident USA:

"Na svete je len málo ľudí, ktorí menia chod dejín, a to nie iba prostredníctvom svojej úlohy v ľudských činoch, ale pretože rozširujú našu morálnu predstavivosť a nútia nás očakávať viac od samých seba. Môj priateľ Šimon bol jedným z takýchto ľudí."

 

Francois Hollande, francúzsky prezident:

"Vizionár, ktorý na účastníkov dialógu spravil dojem svojou schopnosťou navrhnúť odvážne podnety a nové myšlienky. Veril v zdieľanie zdrojov, technológií a otvorenie komunikačných kanálov za účelom spájať ľudí. Vyjadrujem najhlbšiu sústrasť izraelskému ľudu, ako aj pozostalým."

 

Naréndra Módí, indický premiér:

"V bývalom prezidentovi Šimonovi Peresovi sme stratili kľúčového svetového lídra a priateľa Indie. Jeho úmrtie nám spôsobilo bolesť. Izraelskému ľudu vyjadrujeme úprimnú sústrasť."

 

Bill Clinton, bývalý prezident USA:

"Šimon Peres mi bude chýbať ako vynikajúci a výrečný priateľ. Jeho život bol požehnaním pre všetkých, ktorí sa usilujú o mier."

 

Borut Pahor, slovinský prezident:

"Neutíchajúce úsilie Šimona Peresa o zmierenie a spoločnú bezpečnú a mierovú budúcnosť izraelských a arabských detí na Blízkom východe nás inšpiruje k tomu, aby sme sa nikdy nevzdali vytvárania lepšieho sveta pre všetkých."

 

Vladimir Putin, ruský prezident:

"Som rád, že som mohol s týmto pozoruhodným človekom mnoho ráz komunikovať. Zakaždým som obdivoval jeho odvahu, vlastenectvo, múdrosť, prezieravosť a schopnosť porozumieť aj najzložitejším záležitostiam."

 

Benjamin Netanjahu, izraelský premiér:

"Opustil nás posledný zo zakladajúcich otcov vlasti. Šimon Peres sa na dejiny nedíval, ale ich sám písal."

 

Izraelský veľvyslanec na Slovensku Zvi Aviner Vapni:

"Počas života sa nestáva často, že stretnete skutočného vodcu, tak hlboko zaviazaného a odovzdaného človeka, ktorý na vás zanechá trvajúci dojem. Počas mojej kariéry som mal možnosť stretnúť takúto osobu – prezidenta Peresa."  Zvi Aviner Vapni poukázal na to, že Peres zažil počas svojej politickej kariéry aj pády, veľkú kritiku a mal niekoľko verejne známych nezhôd s významnými politikmi a štátnikmi. "Nič z toho ho ale nikdy nezastavilo, ani z neho neurobilo pesimistu. Presne ako vo svojich dvadsiatich, tak aj vo svojich deväťdesiatich rokoch veril, že tvrdým úsilím je možné dosiahnuť vytýčené ciele," myslí si veľvyslanec. Peres bol podľa neho mnohokrát zástancom nepopulárnych názorov a plával proti prúdu, pretože veril, že to, čo robí, je správne. Pre mňa je práve to znakom skutočného vodcovstva.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies