Zomrel bývalý írsky premiér Albert Reynolds

NETKY.SK • 21 August 2014, 12:30 • 2 min
Zomrel bývalý írsky premiér Albert Reynolds

DUBLIN - Vo veku 81 rokov dnes zomrel bývalý írsky premiér Albert Reynolds, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri presadení severoírskych mierových rozhovorov. Deklarácia z Downing Street, ktorú Reynolds v decembri 1993 podpísal spoločne s vtedajším britským premiérom Johnom Majorom, sa stala prvým krokom k ukončeniu vyše 30 rokov náboženského krviprelievania v Severnom Írsku.

slovakia

left justify in out

Írska republikánska armáda (IRA) vyhlásila prímerie niekoľko mesiacov po uvedenej deklarácii, ktorá potvrdila právo írskeho národa na sebaurčenie, pripomenula agentúra Reuters. Mierová dohoda nasledovala v roku 1998 a ukončila väčšinu násilností medzi nacionalistickými írskymi katolíkmi a zväčša protestantskými probritskými lojalistami.
      

Albert Reynolds zomrel po dlhej chorobe, informovala jeho strana Fianna Fáil. "Do mierového procesu vniesol priamočiarosť. Vynikal schopnosťou konať, keď na tom záležalo," zdôraznil vo vysielaní írskeho rozhlasu a televízie RTÉ Gerry Adams, vodca nacionalistickej strany Sinn Féin a kľúčová osobnosť v mierových rokovaniach. "Britská vláda bola vtedy veľmi zdráhavým účastníkom mierového procesu podobne ako mnohé zložky írskej vlády. Pravdepodobne iba to, že Albert Reynolds prišiel ako čiastočný outsider, mu umožnilo to zmeniť."
      

Reynolds, ktorý bol v 80. rokoch ministrom financií, stál v rokoch 1992-1994 na čele dvoch krátkodobých koaličných vlád. V roku 1994 sa vzdal funkcie premiéra i predsedu strany po spore s koaličným partnerom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona