Zomrel bývalý belgický premiér Leo Tindemans (†92), prezývaný "Pán Európa"

NETKY.SK • 27 December 2014, 06:59 • 2 min
Zomrel bývalý belgický premiér Leo Tindemans (†92), prezývaný "Pán Európa"

BRUSEL - Bývalý belgický premiér Leo Tindemans, ktorému rekordná podpora voličov v európskych voľbách vyslúžila prezývku "Pán Európa", zomrel dnes vo veku 92 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Tindemans bol kresťanskodemokratický politik, ktorý viedol v 70. rokoch minulého storočia dve belgické vlády. Odstúpil v roku 1978 po politickom chaose okolo "Egmontskej dohody", ktorá sa zaoberala reformou vzťahov medzi francúzsky a holandsky hovoriacimi obyvateľmi Belgicka.

      

Tindemans v tom období viedol svoju stranu aj v prvých priamych voľbách do Európskeho parlamentu v roku 1979, v ktorých získal 983.000 hlasov voličov, čo je stále rekord platný pre akékoľvek voľby v Belgicku.
      

V oznámení o úmrtí na oficiálnej webovej stránke Tindemansovej Kresťanskodemokratickej flámskej strany sa uvádzalo, že krajina stratila "výnimočného štátnika, ktorý bol zosobnením politiky pre celú generáciu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona