Zomrel britský kameraman Gilbert Taylor, ktorý nakrútil Hviezdne vojny

NETKY.SK • 24 August 2013, 17:56 • 2 min
Zomrel britský kameraman Gilbert Taylor, ktorý nakrútil Hviezdne vojny

LONDÝN - Gilbert Taylor sa spolupodieľal aj na vzniku viacerých úspešných televíznych seriálov, vrátane pôvodnej verzie príbehov dvojice Randall a Hopkirk.

slovakia

left justify in out

Britský kameraman Gilbert Taylor, s ktorého menom sa spájajú snímky ako Hviezdne vojny, Ťažký deň (so skupinou Beatles), sci-fi Flash Gordon (s hudbou skupiny Queen) či Dr. Divnoláska Stanleyho Kubricka už nie je medzi živými. Veterán nielen britskej kinematografie skonal v piatok doma v Newporte na ostrove Wight v kruhu svojich blízkych vo veku 99 rokov. Smutnú správu priniesla dnes BBC.

Rodák z Bushey Heath v grófstve Hertfordshire začínal veľmi dávno ako asistent kamery v londýnskych filmových štúdiách Gainsborough. Po druhej svetovej vojne, v ktorej využíval svoje kameramanské schopnosti aj pri nakrúcaní potenciálnych terčov pre bombardovanie, sa naplno venoval umeleckej práci. Nakrútil celý rad pozoruhodných filmov so špičkovými tvorcami, popri už zmienených napríklad nechýbal za kamerou pri vzniku snímky Alfreda Hitchocka Zbesilosť (Frenzy), hororu Richarda Donnera Prichádza satan (The Omen), viacerých filmov J.Lee Thompsona i Romana Polanského. Na pľaci sa však stretol aj s režisérmi Peterom Brookom (Stretnutia s pozoruhodnými mužmi), Johnom Badhamom (Drakula), Georgeom P. Cosmatosom (Útek do Atén) alebo Curtisom Hansonom (Okno zo spálne) a prirodzene celým radom hviezd strieborného plátna.

Gilbert Taylor sa spolupodieľal aj na vzniku viacerých úspešných televíznych seriálov, vrátane pôvodnej verzie príbehov dvojice Randall a Hopkirk, ktorú na sklonku 60. rokov ponúkla divákom aj Československá televízia, a to s mimoriadnym ohlasom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies