FOTO Zomrel bozkávajúci námorník zo slávnej fotografie osláv konca vojny

NETKY.SK • 19 Február 2019, 07:41 • 2 min
FOTO Zomrel bozkávajúci námorník zo slávnej fotografie osláv konca vojny

WASHINGTON - Námorník zobrazený na ikonickej fotografii, ako počas osláv skončenia druhej svetovej vojny na newyorskom námestí Times Square bozkáva ženu, zomrel vo veku 95 rokov.

slovakia

left justify in out

George Mendonsa na danej snímke, ktorú zhotovil fotožurnalista Alfred Eisenstadt pre časopis Life, vášnivo objíma a bozkáva ženu v bielej rovnošate zdravotnej sestry. Fotografiu publikovali pod názvom "Deň víťazstva nad Japonskom na Times Square". Eisenstadt 14. augusta 1944 nasnímal štyri zábery.

 

img

George Mendonsa

 

Mendonsa, ktorý slúžil v Tichomorí, bol v čase vzniku fotografie doma na dovolenke. Dlhé roky tvrdil, že mladým námorníkom na slávnej snímke je on, avšak potvrdilo sa to až nedávno vďaka moderným technológiám rozpoznávania tváre. Ženou z fotografie je Greta Friedmanová, ktorá zomrela v roku 2016 ako 92-ročná.

 

img

Momentka vznikla náhodne a Mendonsa sa s Friedmanovou nepoznal. "Bežal som pred ním so svojou Leicou a obzeral sa, či sa nerysuje zaujímavá situácia. Potom som v okamihu zbadal, ako námorník schytil niečo svetlé a stlačil som spúšť. Ak by mala oblečené tmavé šaty, záber by nevznikol," vysvetlil fotograf.

 

img

Fotograf Alfred Eisenstadt

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona