Zomrel Ben Bradlee, šéfredaktor Washington Postu v čase aféry Watergate

NETKY.SK • 22 Október 2014, 10:06 • 2 min
Zomrel Ben Bradlee, šéfredaktor Washington Postu v čase aféry Watergate

WASHINGTON - Vo veku 93 rokov zomrel v utorok vo Washingtone bývalý šéfredaktor denníka Washington Post Ben Bradlee, ktorý viedol redakciu v čase škandálu Watergate, vedúceho k odstúpeniu prezidenta USA Richarda Nixona. Bradlee viedol tento denník 26 rokov, od roku 1965.

slovakia

left justify in out

Kauzu Watergate spustili dvaja mladí reportéri Bob Woodward a Carl Bernstein. Škandál vypukol po tom, čo do sídla Demokratickej strany v komplexe Watergate vo Washingtone D.C. v roku 1972 násilne vnikli pracovníci aparátu republikánskeho prezidenta Nixona, ktorí dostali za úlohu umiestniť v budove  odpočúvacie zariadenie. Aby zakryli svoje pravé určenie, maskovali sa ako lupiči. 

 

Aféra Watergate eskalovala, keď sa ukázalo, že Nixonova administratíva aktívne bránila vyšetrovaniu celej záležitosti, že prezident o akcii vedel a navyše o nej klamal pred Kongresom, čo nakoniec viedlo k jeho vynútenej rezignácii.

 

Woodward a Bernstein, ktorí sa téme venovali, dostali za svoje novinárske články Pulitzerovu cenu, najprestížnejšie ocenenie v oblasti žurnalistiky.

 

Hold Benjaminovi Bradleemu v noci nadnes vzdal aj prezident USA Barack Obama, ktorý zdôraznil, že žurnalistika bola preňho viac než len povolanie: bolo to "verejné blaho životne dôležité pre našu demokraciu". Bradlee bol podľa neho pravým novinárom, ktorý zmenil denník Washington Post na jedny z najlepších celoštátnych novín.

 

Vo filme Všetci prezidentovi muži, ktorý je venovaný afére Watergate a scenár k nemu písali Woodward a Bernstein, hral Bradleeho herec Jason Robards. 

 

Berstein si spomína, že počas nakrúcania sa Robards sťažoval, že celá jeho rola spočíva v tom, že sa prejde cez redakciu a pýta sa: "Kedy bude ten článok?". V rozhovore pre CNN po oznámení Bradleeho smrti Bernstein uviedol, že Robardsovi vtedy vysvetlili, akú úlohu šéfredaktor v kauze zohral. Spresnil, že Bradlee veľmi dobre chápal, "aká je rola tlače v demokracii".

 

Bradlee bol absolventom Harvardovej univerzity a veteránom druhej svetovej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona