Zomrel belgický expremiér, ktorý stiahol vojakov z Rwandy

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 13:44 • 2 min
Zomrel belgický expremiér, ktorý stiahol vojakov z Rwandy

BRUSEL - Vo veku 73 rokov vo štvrtok zomrel bývalý belgický premiér Jean-Luc Dehaene, ktorý sa zasadzoval za hlbšiu integráciu Európskej únie a dohliadal na transformáciu Belgicka na federálny štát.

slovakia

left justify in out

Úmrtie predsedu vlády v rokoch 1992 až 1999 potvrdila jeho strana kresťanských demokratov. Smrť expremiéra bola dôsledkom jeho pádu počas dovolenky vo Francúzsku. Súčasný belgický premiér Elio di Rupo vzdal česť jeho pamiatke označením jeho osoby za "výnimočného štátnika".

 

Dehaeneovo meno sa spája najmä s rozhodnutím stiahnuť v roku 1994 belgických vojakov z Rwandy a to krátko pred vypuknutím masakry, ktorá si vyžiadala státisíce životov. V roku 1995 kandidoval na post predsedu Európskej komisie. Narazil však na nesúhlas vtedajšieho britského premiéra John Majora. Dehaene sa dostal pod paľbu kritiky verejnosti za prístup orgánov k vyšetrovaniu prípadu pedofilného vraha Marca Dutrouxa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies