Zomrel autor filmového Votrelca, výtvarník H. R. Giger

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 13:34 • 2 min
Zomrel autor filmového Votrelca, výtvarník H. R. Giger

ZÜRICH - Vo veku 74 rokov zomrel švajčiarsky surrealistický maliar a sochár H. R. Giger, ktorý navrhol podobu filmového Votrelca z kultovej sci-fi ságy.

slovakia

left justify in out

Vo veku 74 rokov zomrel švajčiarsky surrealistický maliar a sochár H. R. Giger, ktorý navrhol podobu filmového Votrelca z kultovej sci-fi ságy. Umelec podľahol v pondelok popoludní v nemocnici zraneniam, ktoré utrpel pri páde. Švajčiarsky rozhlas a televíziu (SRF) o tom dnes informovala jeho rodina.
     

Gigera preslávila sci-fi príšera v horore Votrelec (1979) režiséra Ridleyho Scotta, za ktorý získal v roku 1980 od americkej filmovej akadémie Oscara za vizuálne efekty. Okolo vesmírneho monštra postupne vznikla séria filmov, kníh a počítačových hier.
     

Hans Rudolf Giger sa narodil vo švajčiarskom meste Chur, v rodine lekárnika, v roku 1940. Študoval architektúru a priemyselný dizajn v Zürichu a vo svojich dielach skúmal vzťah medzi ľudským telom a strojom. Je autorom desivých vidín v štýle, ktorý sám označil za "biomechanický".
     

V roku 1998 si v meste Gruyeres otvoril vlastné múzeum, v ktorom vystavuje mnohé zo svojich obrazov, sôch a filmových návrhov, ale aj svoju súkromnú umeleckú zbierku s dielami Salvadora Dalího.
     

Gigerove práce, ktoré často zobrazovali strašidelné scény s hybridmi ľudí a strojov, ovplyvnili celú generáciu filmových režisérov a inšpirovali aj pretrvávajúcu obľubu "biomechanických" tetovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies