Zomrel astronaut Edgar Mitchell: Šiesty muž, ktorý stál na Mesiaci

NETKY.SK • 6 Február 2016, 07:18 • 2 min
Zomrel astronaut Edgar Mitchell: Šiesty muž, ktorý stál na Mesiaci

WASHINGTON - Vo veku 85 rokov zomrel vo štvrtok astronaut Edgar Mitchell, v poradí šiesty človek, ktorý stál na Mesiaci. Informovala o tom v piatok astronautova dcéra Kimberly Mitchellová, ktorú citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Astronaut podľa slov svojej dcéry zomrel v hospici West Palm Beach v americkom štáte Florida po krátkej chorobe. Mitchellovo úmrtie sa paradoxne zhoduje práve so 45. výročím misie Apollo 14, ktorej sa zúčastnil ako pilot lunárneho modulu.


Misia Apollo 14 úspešne odštartovala na Mesiac 31. januára 1971 a skončila sa 9. februára 1971, pristátím astronautov na hladine Tichého oceánu. Jej cieľom bolo pristátie v hornatej oblasti krátera Fra Mauro, kde mala pôvodne pristáť už predošlá misia Apollo 13, ktorá sa však po explózii jednej z kyslíkových nádrží v obslužnom module skončila takmer tragicky.


Posádku Apolla 14 tvorili veliteľ letu Alan Shepard, pilot lunárneho modulu Edgar Mitchell a pilot veliteľského modulu Stuart Roosa. Na Mesiac dvakrát vystúpili Shepard a Mitchell, ktorí tam celkovo pobudli 33 hodín.


Po svojom odchode z Amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) založil Mitchell Inštitút noetických vied (IONS), ktorý sa venoval skúmaniu paranormánlych javov. Verejne tiež prehlasoval svoju vieru v mimozemšťanov, ktorí podľa neho navštívili Zem už viackrát.


Pred piatimi rokmi Mitchella žaloval NASA a žiadal od neho vrátenie 16-milimetrovej kamery lunárnej misie Apollo 14 z roku 1971. Tú sa Mitchell údajne pokúsil predať na aukcii. Prípad sa nakoniec skončil tak, že Mitchell zmienenú kameru daroval Národnému múzeu letectva a kozmonautiky vo Washingtone, dodala DPA.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona