Zomrel astronaut Richard Gordon, účastník druhého letu ľudí na Mesiac

NETKY.SK • 8 November 2017, 07:01 • 2 min
Zomrel astronaut Richard Gordon, účastník druhého letu ľudí na Mesiac

WASHINGTON - Vo veku 88 rokov zomrel v pondelok v štáte Kalifornia americký astronaut Richard "Dick" Gordon.

slovakia

left justify in out

Gordon bol jedným z 27 pozemšťanov, ktorí leteli k Mesiacu, aj keď nepatril k tým, ktorí sa prechádzai po jeho povrchu. Bolo to v novembri 1969 s misiou Apollo 12.

 

Gordon, ktorý spočiatku pôsobil ako testovací pilot, vstúpil do radov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) v roku 1963. V roku 1966 bol pilotom v rámci misie Gemini 11 a ako pilot veliteľského modulu sa zúčastnil aj misie Apollo 12 - v poradí druhej misie, ktorej účastníci pristáli na Mesiaci.

 

Dvaja jeho kolegovia z posádky Apolla 12, Charles Conrad a Alan Bean, strávili na povrchu Mesiaca 31 hodín. Gordon za tento čas pilotoval vesmírnu loď, s ktorou Mesiac 45-krát obletel, pričom zhotovoval fotografie jeho povrchu a mal za úlohu vytypovať miesta pre pristávanie budúcich misií NASA.

 

Po odchode z NASA v roku 1972 Gordon pôsobil ako manažér v niekoľkých firmách v energetike a chemickom priemysle. Bol tiež viceprezidentom klubu amerického futbalu New Orleans Saints. V roku 1993 sa stal prezidentom Space Age America Inc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona