Zomrel Alexandre Lamfalussy, jeden z otcov jednotnej európskej meny

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 15:53 • 2 min
Zomrel Alexandre Lamfalussy, jeden z otcov jednotnej európskej meny

BRUSEL - Ekonóm Alexandre Lamfalussy, jeden zo zakladateľov jednotnej európskej meny, zomrel v sobotu (9.5.) vo veku 86 rokov. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa. S odvolaním sa na dnešné vydania belgických médií o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Lamfalussy, ktorý opustil rodné Maďarsko po 2. svetovej vojne a prijal belgické občianstvo, bol prvým prezidentom Európskeho menového inštitútu (EMI), predchodcu súčasnej Európskej centrálnej banky. V roku 1997 ho v tejto funkcii nahradil Holanďan Wim Duisenberg, ktorý sa stal prvým prezidentom banky dohliadajúcej na menovú politiku v eurozóne.

 

Lamfalussy neskôr dohliadal na zavedenie nového systému, ktorého úlohou bolo upraviť európske predpisy pre sektor finančných služieb. Tento systém si získal aj označenie Lamfalussyho proces. Jedným z jeho prvých veľkých úspechov bola harmonizácia regulácie pre investičné služby, známa ako Smernica o trhoch finančnými nástrojmi (MiFID).

 

Lamfalussy študoval na belgickej Katolíckej univerzite Leuven a britskej Oxfordskej univerzite, neskôr aj v belgickom Louvaine a na americkej Univerzite Yale. Zastával rôzne funkcie v Banke pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) v Bazileji a až do roku 1993 bol jej prezidentom. O rok neskôr sa stal prezidentom EMI.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona