Zomrel 53-ročný Krutov, Putin: "Odišla časť histórie nášho hokeja"

NETKY.SK • 7 Jún 2012, 06:41 • 2 min
Zomrel 53-ročný Krutov, Putin: "Odišla časť histórie nášho hokeja"

Zomrel 53-ročný Krutov, Putin: "Odišla časť histórie nášho hokeja"

slovakia

left justify in out

img

Vo veku 53 rokov zomrel v stredu v Moskve bývalý vynikajúci hokejový útočník Vladimir Krutov. Informuje o tom oficiálna internetová stránka Ruskej hokejovej federácie. Krutova už v nedeľu 3. júna museli hospitalizovať pre problémy s vnútorným krvácaním, ktorému o tri dni podľahol.
      "Som šokovaná. Ráno som ho videla v nemocnici, potom som išla domov a volali mi, že zomrel," povedala jeho manželka Nina. "Stratili sme skvelého priateľa. Bol to taký spoľahlivý a vytrvalý človek, že by som s ním išiel trebárs aj do vojny. V hokeji je čoraz menej mužov ako bol on," uviedol šéf ruskej federácie Vladislav Tretiak.
      Krutov debutoval v slávnom klube CSKA Moskva v roku 1977 proti Krídlam Sovietov. Na začiatku kariéry vytvoril trojicu s Alexandrom Volčkovom a Vladimirom Povovom, neskôr s Viačeslavom Anisinom a Ipekom Gimajevom. Stal sa najlepším hráčom a najlepším strelcom mládežníckych šampionátov sveta 1979 a 1980.
      V roku 1980 po prvý raz nastúpil v zbornej ZSSR a prvý zápas za ňu odohral na olympiáde v Lake Placide. Po nástupe trénera Viktora Tichonova sa stal dôležitou súčasťou legendárnej päťky nielen v zbornej, ale aj v CSKA - Alexej Kasatonov, Viačeslav Fetisov, Sergej Makarov, Igor Larionov a Vladimir Krutov. "Nemôžem nájsť správne slová, aby som opísal to, ako sa cítim," povedal Tichonov, ktorý uviedol Krutova do veľkého hokeja v roku 1978, kedy sa v 17 rokoch stal hráčom prvého tímu CSKA.  
      V roku 1989 odišiel do NHL, v ktorej spolu s Igorom Larionovom hral za Vancouver Canucks. Svoju hráčsku kariéru ukončil v roku 1996, potom sa vrátil späť do Ruska a pracoval ako asistent hlavného trénera moskovského CSKA a v roku 2001 aj ako hlavný tréner. "Stratili sme skvelého športovca, ktorý sa natrvalo zapísal do histórie sovietskeho a ruského hokeja. Bol to rodený útočník, veľmi otvorená osoba a skutočný hrdina pre milióny fanúšikov," uviedol ruský prezident Vladimír Putín na tlačovej konferencii v Kremli.
      Od 23. mája 2010 je dvojnásobný olympijský víťaz a päťnásobný majster sveta v Sieni slávy IIHF.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies