Zomegnan v pondelok rokoval o štarte Giro d'Italia na Slovensku

NETKY.SK • 31 August 2010, 07:41 • 2 min
Zomegnan v pondelok rokoval o štarte Giro d'Italia na Slovensku

Zomegnan v pondelok rokoval o štarte Giro d'Italia na Slovensku

slovakia

left justify in out

V pondelok pricestoval na dvojdňovú pracovnú návštevu Slovenska generálny riaditeľ cyklistických pretekov Giro d'Italia Angelo Zomegnan, ktorý sa zaoberal aj možným štartom prestížneho podujatia pod Tatrami. Giro patrí spolu s Tour de France a španielskou Vuletou medzi elitnú skupinu podujatí Grand Tour. Zomegnan pricestoval na pozvanie Taliansko-slovenskej obchodnej komory, Slovenských elektrární, a.s., člena skupiny Enel, medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska a Talianskeho veľvyslanectva na Slovensku.
      V pondelok dopoludnia prijal Zomegnana podpredseda vlády SR a minister financií SR Ivan Mikloš. Poobede sa stretol s novinármi. V utorok absolvuje prijatia aj u 1. podpredsedu vlády SR a ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Jána Figeľa, ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Eugena Jurzycu a štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí SR Milana Ježovicu. Po prijatí u primátora Nitry odštartuje o 18.00 h prológ na 54. ročníku Okolo Slovenska.
      Spolupráca medzi Okolo Slovenska a Giro d'Italia trvá už tri roky. "Jedným z jej výsledkov je, že generálnym reklamným partnerom pretekov sú Slovenské elektrárne, a.s, člen talianskej skupiny Enel," uviedol v pondelok na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Okolo Slovenska Juraj Takáč a jeho partner z Giro d'Italia Zomegnan dodal: "Jedným z cieľov myšlienky uskutočniť štart alebo niektorú z etáp Gira na Slovensku je, aby sa Slovensko stalo vedúcou krajinou integrácie mladých členov Európskej únie so zakladajúcimi členmi. V roku 2011 bude štart Giro d'Italia v Turíne, na ďalšie roky sa o štart hlásia Washington, Dánsko, rokovania prebiehajú s ďalšími tromi krajinami, teraz pribudlo aj Slovensko."
      Zainteresované strany pripravia do dvoch mesiacov projekt realizácie myšlienky štartu Giro d'Italia na Slovensku, ktorý potom predložia vláde Slovenskej republiky. O konkrétnych číslach, koľko by realizácia projektu stála, nechcel ešte Zomegan hovoriť, ale povedal aspoň dve podmienky, ktoré musia budúci organizátori splniť. "Okrem logistiky a ekonomiky zabezpečiť ubytovanie pre 2500 účastníkov a preteky usporiadať v centre daného mesta," uviedol Zomegnan a dodal: "Je možné, že na Gire a na slovenskej pôde by potom štartoval aj Slovák Peter Sagan."
      Ako uviedol viceprezident Taliansko-slovenskej obchodnej komory Michele Bologna, komora združuje viac ako 300 podnikov s talianskym zastúpením na Slovensku, ktoré zamestnávajú 38.000 pracovníkov. "Aj tu vidíme jeden zo zdrojov financovania niektorej z etáp Giro d'Italia na Slovensku," povedal Bologna.
      S myšlienkou uskutočniť štart Giro d'Italia na Slovensku prišli začiatkom roku 2006 tiež primátori Popradu a Vysokých Tatier Anton Danko a Ján Mokoš a primátor poľského Zakopaného Janusz Majcher. Pre TASR k súčasnému stavu A. Danko povedal: "Myšlienka uskutočniť v našom regióne Giro d'Italia odišla vstupom ekonomickej krízy. Nemal by som morálne právo žiadať od ľudí peniaze na tieto preteky."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies