ZOJ očakáva aspoň čiastočné odbúranie obštrukcií na súdoch

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 09:18 • 2 min
ZOJ očakáva aspoň čiastočné odbúranie obštrukcií na súdoch

BRATISLAVA – Združenie sudcov Za otvorenú justíciu (ZOJ) sa vždy zasadzovalo za efektívne, dôveryhodnejšie súdnictvo.

slovakia

left justify in out

Kvalitné právne prostredie je jednou z ciest, ako prispieť k vyššej efektivite pri výkone súdnej moci, uviedol pre agentúru SITA v súvislosti s novými civilnými kódexmi viceprezident ZOJ Dušan Čimo. Čo prinesie ich aplikácia, ukáže až čas. Očakávame aspoň čiastočné odbúranie obštrukčných postupov, predlžujúcich súdne konania, zdôraznil.


Najdôležitejším bude podľa Čima oboznámenie sa s novými kódexmi zo strany tých, ktorí ich budú aplikovať, teda na jednej strane sudcov a na druhej strane všetkých tých, ktorí sa budú na súdy s požiadavkou na ochranu svojich práv alebo vyriešenie sporov obracať. U sudcov sa samozrejme predpokladá aj dôkladná diskusia o tých inštitútoch, ktoré sú oproti terajšej úprave nové a môžu v praxi spôsobovať výkladové ťažkosti, upozornil.


Najväčším prínosom nových kódexov je sprehľadnenie civilného procesu. Ten je v súčasnosti, pri riadení sa predpisom prijatým viac než pred polstoročím a odvtedy viac ako 80-krát novelizovaným, neprehľadným nielen pre bežných občanov, ale i pre právne vzdelanú obec. V rámci nových kódexov navyše prichádza k oddeleniu úprav tzv. nesporového a sporového konania a do tretice aj konania vo veciach správneho súdnictva, keďže tieto majú mnohé špecifiká vlastné jednému a neprítomné u druhého či tretieho typu konania. Ich spoločná úprava v jednom zákone taktiež zrozumiteľnosti civilného procesu nepomáha, dodal Čimo.


Na výhrady i obavy z nových civilných kódexov je ešte priskoro, aj keď podľa Čima možno namietnuť, že časť zmien, napríklad pri už tradične bolestivom doručovaní, mohla byť ešte odvážnejšia. Ostáva dúfať, že sa nenaplní obava z toho, že zmeny, ašpirujúce na tie, ktorými sa podarí výkon súdnictva zefektívniť, nebudú v skutočnosti krokom presne opačným smerom, zdôraznil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies