Rusko vylúčili z olympijských hier v Pjongčangu

NETKY.SK • 5 December 2017, 20:26 • 2 min
Rusko vylúčili z olympijských hier v Pjongčangu

LAUSANNE - Ruskí športovci môžu štartovať na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu, no len pod neutrálnou vlajkou.

slovakia

left justify in out

Ruskí športovci sa nebudú môcť zúčastniť na nadchádzajúcich zimných olympijských hrách pod vlajkou svojej krajiny, ruskí štátni predstavitelia nebudú pozvaní, nebude sa vyvesovať ruská vlajka a neodznie štátna hymna Ruskej Federácie. Ruskí športovci môžu štartovať len pod neutrálnou vlajkou. Rozhodol o tom na zasadnutí exekutívy Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorý suspendoval Ruský olympijský výbor v súvislosti s rozsiahlym dopingom.

 

Ruskí športovci, ktorí splnia kvalifikačné kritériá i prísne antidopingové pravidlá, budú môcť štartovať v individuálnych, či tímových súťažiach pod názvom Olympijskí športovci z Ruska (Olympic Athlete from Russia), budú mať na sebe dresy s týmto označením a olympijskou vlajkou. Na všetkých ceremoniáloch bude hrať namiesto ruskej olympijská hymna. Informoval o tom portál insidethegames.biz, ktorý sa špecializuje na olympijské hnutie.

 

MOV udelil Ruskému olympijskému výboru navyše pokutu 15 miliónov dolárov. V rámci nej sa uhradia náklady MOV na vyšetrovanie dopingu a prispeje k založeniu nezávislej testovacej agentúry.

 

Bývalý minister športu a súčasný ruský vicepremiér Vitalij Mutko dostal doživotný zákaz účasti na olympijských hrách za svoju úlohu v systematickom dopingovom programe v krajine. Do Pjongčangu nevydajú žiadne akreditácie členom ministerstva športu Ruska.

 

Exekutíva MOV oznámila svoje rozhodnutie necelých 70 dní pred štartom zimných hier v Kórejskej republike. V utorok si vypočula správu Samuela Schmida, ktorý viedol komisiu vyšetrujúcu obvinenia zo systematického dopingu v Rusku vrátane ZOH 2014 v Soči. "Dopingový program bol pod záštitou ministerstva športu a preto je vtedajší minister športu zodpovedný za zlyhanie systému," citovala agentúra AP Schmida. Mutko je v súčasnosti na čele organizačného výboru futbalových MS 2018.

 

Rusko sa v podstate vyhlo celoplošnému zákazu účasti jeho športovcov na hrách, ktorý by bol prvý 121-ročnej histórii za doping. Rovnako to bolo aj pred OH 2016 v Rio de Janeiro, keď MOV preniesol zodpovednosť na jednotlivé športové asociácie. Rusko sa môže proti utorňajšiemu verdiktu ešte odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne.

 

MOV potrestal Rusko pre podozrenia zo štátom sponzorovaného dopingového systému vrátane zámeny vzoriek na ZOH 2014 v Soči, s ktorými prišiel vyšetrovateľ Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richard McLaren. Už 25 športovcov dostalo doživotné olympijské tresty, Rusko prišlo o 11 medailí zo Soči vrátane štyroch zlatých.

 

Rusko dlhodobo popiera, že by v krajine fungoval systematický dopingový program a začalo trestné konanie voči bývalému šéfovi Moskovského antidopingového laboratória Grigorijovi Rodčenkovovi, ktorý prvý informovala o škandále a teraz žije v USA. Na základe jeho svedectva predostrel McLaren dve správy o systematickom dopingu, do ktorého malo byť zapojených vyše 1000 športovcov.

 

MOV sformoval dve komisie, ktoré obvinenia vyšetrovali. Jedna vedená Denisom Oswaldom sa zamerala na Soči, druhá pod taktovkou Schmida na zapojenie štátu. Vzorky ruských športovcov z rôznych hier boli opätovne testované a pomocou forenznej metódy vyšetrovatelia preukázali, že sa s nimi manipulovalo.

 

Zatiaľ nie je jasné, či Rusko pristúpi k bojkotu zimných olympijských hier. Hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v pondelok uviedol, že krajina nebude bojkotovať hry, v utorok povedal, že Rusko bude ochraňovať svojich športovcov i olympijské hodnoty. Štátna televízia ihneď po verdikte oznámila, že nebude vysielať prenosy z hier.

 

Existuje aj možnosť, že hry v Pjongčangu sa rozhodne bojkotovať vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy. To touto eventualitou pohrozilo už v novembri ako formou protestu proti vyšetrovaniu ruských športovcov. V kluboch KHL pôsobí veľa hráčov, ktorí by mohli na ZOH 2018 reprezentovať Rusko, Kanadu, USA či Slovensko. Prezident súťaže Dmitrij Černyšenko vyhlásil, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) "ničí existujúci svetový poriadok v športe," keď pokračuje v neustálom vyšetrovaní ruských športovcov podozrivých z dopingu v období ZOH 2014 v Soči. Černyšenko sa navyše odvolal aj na neúčasť hráčov NHL v Pjongčangu. "Podľa toho sa zariadime," uviedol vtedy.

 

Tieto úvahy neskôr rozptýlila Ruská hokejová federácia (FHR), ktorá vydala vyhlásenie, že jej hráči sú pripravení štartovať na športovom sviatku, ale dodala, že pod "národnou vlajkou svojej krajiny."

.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona