ZOH: Sumár zo soboty 5. februára

NETKY.SK • 5 Február 2022, 16:25 • 2 min
ZOH: Sumár zo soboty 5. februára

PEKING – Prvý olympijský deň je oficiálne za nami! Naša biatlonová štafeta preteky nedokončila, podľa Fialkovej to neboli preteky, ale skôr lotéria.

slovakia

left justify in out

 

 

Vietor poriadne ovplyvnil biatlonové preteky

 

Problémy nastali už na prvej streľbe, pri ktorej slovenská rozjazdkyňa štafety Ivona Fialková minula všetky náhradné náboje a aj tak musela ísť na 3 trestné kolá. 

 

Bolo to veľmi náročné. Myslela som si, že väčšie problémy budem mať so stojkou, no sklamala ma ležka, čo ma nesmierne mrzí. Rozbiehať štafetu je veľká zodpovednosť a hneď na prvej položke to nevyšlo,“ smutne povedala Ivona Fialková.

 

Ivona odovzdala štafetu svojej sestre, ktorej sa darilo o niečo lepšie, no strata na vedúcich Nórov bola hrôzostrašná. Prvým z chlapov bol Michal Šima, ktorý rovnako ako Ivona na streľbe katastrofálne zlyhal.

 

Zo svojich 8 výstrelov ani raz netrafil terč a mal ísť na 5 trestných okruhov, no už sa na strelnicu približovali vedúci Nóri, a to znamenalo koniec pre našich reprezentantov, ktorých nakoniec z pretekov stiahli.

 

 

Zo zlata sa nakoniec radovala Nórska štafeta. V napínavom finiši dokázal nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö zdolať Francúza Filona Mailleta a Rusa Lapytova a získať tak cennú zlatú medailu pre najväčších favoritov z Nórska.

 

Medlová sa zranila a do disciplíny slopestyle nenastúpila

 

Dvadsaťosemročná pretekárka si zranila koleno počas tréningu pred súťažou v strednej časti trate. Následne išla k fyzioterapeutovi a neskôr ju čaká vyšetrenie magnetickou rezonanciou. V štartovke pôvodne ešte figurovala s číslom 15, no po prvých pretekárkach sa pri jej mene objavilo "DNS".

 

Stalo sa mi to po tréningu krátko pred súťažou," povedala Medlová. „Pri prvom skoku som zle dopadla a zvrtlo sa mi ľavé koleno, teda v mojom prípade zadné. Je to koleno, s ktorým mávam chronické problémy. V prvej chvíli to bolelo ukrutne a zľakla som sa, že som si natrhla väz. Sťažka som odkrivkala do priestoru ´lounge´ a pri pohyboch nohy do strán som cítila ostrú bolesť. Potom sa mi však hodinu venoval fyzioterapeut a bolesť do značnej miery ustúpila. Bolo to oveľa lepšie. Uvidíme, čo ukáže vyšetrenie. Možno po ďalších fyzioterapiách a po zatejpovaní kolena to pôjde," uviedla pre olympic.sk.

 

Ninis po prvej jazde na 18. mieste, Skupek až 26.

 

Slovenskí sánkari sa po prvej jazde pohybujú až na spodných priečkach tabuľky. Lepšie dopadol Jozef Ninis, ktorý vo výsledkovej listine figuruje na 18. mieste. Na fantastické Ludwiga stratil 1,142 s. Olympijský debutant Marián Skupek po prvej jazde obsadil 26. priečku.

 

Nemec Ludwig vytvoril nový traťový rekord a momentálne figuruje na 1. mieste. Na 2. mieste sa nachádza Rakušan Kindl so stratou 47 tisícin, tretí je Talian Dominik Fischnaller.

 

 

 

Rýchlokorčulovanie

 

Holandská rýchlokočuliarka Irene Schoutenová získala na ZOH v Pekingu zlatú medailu v pretekoch na 3 000 m. Na ľadovom ovále triumfovala v olympijskom rekorde 3:56,93 min a na druhú priečku odsunula Talianku Francescu Lollobrigidovú o 1,13 s. Bronz patrí Kanaďanke Isabelle Weidemannovej (+1,71).

 

Trojnásobná olympijská šampiónka Martina Sáblíková z Česka skončila tesne za stupňami víťazov na štvrtej pozícii s mankom 3,41 sekundy. Nemecká rýchlokorčuliarka Claudia Pechsteinová na svojej ôsmej olympiáde na najlepšie nestačila, obsadila posledné 20. miesto s viac ako 20-sekundovou stratou na víťazku. 

 

 

V skiatlone dominovala Nórka Johaugová

 

Prvé zlato na ZOH v Pekingu získala Therese Johaugová. Nórska bežkyňa na lyžiach suverénnym spôsobom triumfovala v sobotňajšom skiatlone na 15 km s náskokom 30,2 sekundy pred Ruskou Nataliou Neprjajevovou. Bronz putuje do Rakúska zásluhou Teresy Stadloberovej (+30,5). Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

 

Sen sa stal skutočnosťou. Je to úžasné, moja prvá zlatá individuálna medaila z olympiády pre mňa znamená veľmi veľa. Pre tento moment som trénovala celé tie roky a tisíce hodín," povedala v cieli Johaugová, ktorá sa skvelým spôsobom odpútala od súperiek hneď na začiatku druhej polovice pretekov po prezutí na "skejtovú" časť. Vo svojej kariére trikrát vyhrala celkové hodnotenie Svetového pohára a so 79 víťazstvami v ňom je historicky druhá najúspešnejšia za legendárnou krajankou Marit Björgenovou. Zo svetových šampionátov ma úctyhodnú zbierku 19 medailí (14-2-3).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Therese (@johaugtherese)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies