ZOH: Sumár z nedele 20. februára

NETKY.SK • 20 Február 2022, 17:31 • 2 min
ZOH: Sumár z nedele 20. februára

PEKING – Olympijský oheň oficiálne dohorel! Fínsko zdolalo Rusko a získalo zlatú medailu. V lyžiarskej tímovej súťaži zvíťazili Rakušania.

slovakia

left justify in out

Rakúsko získalo zlato, Slovákov vyradili reprezentanti USA

 

Reprezentanti Rakúska v alpskom lyžovaní sú novými olympijskými šampiónmi v súťaži tímov. V nedeľnom finále paralelky na ZOH v Pekingu zdolali Nemecko vďaka lepšiemu času. Bronz si vybojovali Nóri, ktorí v "malom finále" uspeli v súboji s USA. Americká hviezda Mikaela Shiffrinová tak z Pekingu odíde bez cenného kovu. Slováci vypadli v osemfinále s USA a celkovo skončili na dvanástom mieste.

 

Rakúšania v zložení Katharina Truppeová, Stefan Brennsteiner, Katharina Liensbergerová s Johannes Strolz (náhradníci boli Michael Matt a Katharina Huberová) mali ako najvyššie nasadený tím v osemfinále voľno, na ceste za zlatom potom vo štvrťfinále vyradili Slovinsko (3:1), v semifinále úradujúcich majstrov sveta Nórov (2:2, vďaka času) a vo finále zdolali opäť na základe času aj Nemecko. Strolz štartoval v tímoch ako jediný zlatý medailista z pekinských individuálnych súťaží - predtým zvíťazil v alpskej kombinácii a v slalome získal striebro.

 

„Je to neuveriteľne krásny záver týchto hier, keďže sme sa ako rakúsky tím dostali na vrchol. Som veľmi vďačný, že môžem byť súčasťou tohto družstva," povedal pre agentúru APA Strolz, ktorý na záverečnom ceremoniáli niesol vlajku svojej krajiny. Oporou víťazného tímu bola Liensbergerová, ktorá uspela vo všetkých troch vystúpeniach: „Každou jazdou som získavala viac sebavedomia. Nie je veľa krajších vecí, ako keď stojíte s kolegami na najvyššom stupni."

 

 

Slovenskí reprezentanti v boji o postup medzi elitnú osmičku narazili práve na USA na čele so Shiffrinovou. Američania v pozícii jasného favorita uspeli 3:1, čestný bod pre slovenský tím získal Adam Žampa až v poslednom štvrtom súboji. Slovenské kvarteto v zložení Rebeka Jančová, Petra Hromcová, Adam Žampa a Andreas Žampa nemalo bez svojej najväčšej hviezdy Petry Vlhovej proti Američanom čo stratiť.

 

Osemfinálový boj začali podľa očakávania lepšie ich súperi, keď Shiffrinová v úvodnej paralelnej jazde napriek nevýhodnejšej červenej dráhe zdolala Jančovú o 64 stotín. Druhý bod pre USA pridal River Radamus, pretože Andreas Žampa svoju jazdu nedokončil. Už po tretej jazde bolo rozhodnuté o postupe USA – Paula Moltzanová bola v cieli suverénne o 1,45 s skôr ako Hromcová. Adam Žampa potom zapísal jediný bod pre svoj tím, v modrej dráhe zdolal Tommyho Forda o 19 stotín sekundy. Američania však bez problémov postúpili.

 

 

Fíni zdolali Rusko 2:1 a získali slávne olympijské hokejové zlato

 

Fínski hokejisti získali prvýkrát v histórii olympijské zlato. V nedeľnom finále na ZOH 2022 v Pekingu zvíťazili nad tímom Ruského olympijského výboru (ROC) 2:1. Bronz vybojovali slovenskí reprezentanti, ktorí v sobotnom zápase o 3. miesto zdolali Švédsko 4:0.

Na National Indoor Stadium otvoril skóre v 8. minúte v presilovke Michail Grigorenko, Fíni však dokázali skóre otočiť. V druhej tretine vyrovnali presným zásahom obrancu Villeho Pokku a na začiatku tretej časti strelil rozhodujúci gól Hannes Björninen úspešným tečom strely Marka Anttilu. Rusom nepomohla k vyrovnaniu ani záverečná power play bez brankára.

Doterajším fínskym maximom na ZOH boli dve strieborné medaily, v olympijskej zbierke majú aj štyri bronzové kovy. Okrem toho vybojovali aj tri tituly majstra sveta. Zverenci trénera Jukku Jalonena vyhrali v Pekingu všetkých šesť zápasov, pričom dvakrát zdolali SR (6:2, 2:0).

 

 

Najúspešnejším športovcom bol Nór Johannes Thingnes Bö

 

Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö sa stal najúspešnejším účastníkom zimných olympijských hier v Pekingu. Získal štyri zlaté a jednu bronzovú medailu.

Päť medailí si na svoje konto pripísali aj ďalší traja športovci – ruský bežec na lyžiach Alexander Boľšunov (3-1-1), nórska biatlonistka Marte Olsbuová Röiselandová (3-0-2) a francúzsky biatlonista Quentin Fillon Maillet (2-3-0).

 

 

ZOH v Pekingu sú oficiálne minulosťou

 

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach (68) oficiálne ukončil XXIV. Zimné olympijské hry v Pekingu. Usporiadateľskú štafetu na nedeľnom záverečnom ceremoniáli prevzali talianske strediská Miláno a Cortina d'Ampezzo.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona