ZOH: Sumár z nedele 13. februára

NETKY.SK • 13 Február 2022, 16:40 • 2 min
ZOH: Sumár z nedele 13. februára

PEKING – Slovenskí hokejisti majú prvú výhru na ZOH, v dnešnom zápase zdolali reprezentáciu Lotyšska 5:2. Fialková predviedla ďalší sympatický výkon a obsadila 10. miesto.

slovakia

left justify in out

Proti Lotyšom sme zahrali výborne

 

Slovenskí hokejisti zvíťazili v záverečnom dueli v C-skupine ZOH 2022 v Pekingu nad Lotyšskom 5:2 a v tabuľke obsadili so ziskom troch bodov 3. miesto. Ich súperom bude Nemecko, ktoré prehralo s USA 3:2 a v skupine A obsadilo konečnú 3. priečku.

 

Zverenci trénera Craiga Ramsayho mali v National Indoor Stadium počas celého stretnutia jasnú prevahu. Vedenia sa ujali v 11. minúte po úspešnom nahodení Martina Marinčina, Lotyši ešte v prvej tretine vyrovnali zásluhou Ronaldsa Keninša. V druhej tretine poslali SR do dvojgólového vedenia Peter Cehlárik a Juraj Slafkovský, ktorý skóroval aj v treťom zápase v Pekingu a pripísal si celkovo štvrtý gól na olympijskom turnaji.

 

Súper dokázal zdramatizovať duel v úvode 3. tretiny zásahom Miksa Indrašisa, no Slováci si už víťazstvo nenechali zobrať, poistili ho ešte Peter Zuzin a Tomáš Jurčo gólom do prázdnej bránky. Lotyši po tretej prehre skončili v skupine bez bodu na poslednom 4. mieste, o prvenstvo v "céčku" a priamy postup do štvrťfinále si to o 9.40 SEČ rozdajú šesťbodoví severskí rivali Fíni a Švédi.

 


Juraj Slafkovský, autor tretieho gólu SR: „Lotyši s nami v úvode jazdili, ale potom sme ich prevýšili a už sme im toho veľa nedovolili. Víťazstvo je dobré, je koniec skupiny, už sa ide hrať turnaj, je určite dobré sa naň naladiť víťazne. Dnes sme hrali jednu presilovku, som rád, že som v nej dostal šancu, hralo sa mi v nej úžasne, mať vedľa seba hráčov ako Cehlárik a Hrivík je skvelé."

 

Fialková sa v stíhačke zlepšila, nakoniec dobehla na 10. mieste

 

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková obsadila na ZOH 2022 v Pekingu desiate miesto v stíhacích pretekoch žien na 10 km. S dvoma chybami na strelnici zaostala za víťaznou Marte Olsbuovou Röiselandovou o 2:38,8 min. Nórka minula jediný terč a získala v Pekingu tretie zlato a celkovo štvrtú medailu (3-0-1), keď predtým triumfovala v miešanej štafete i v šprinte. Na druhom mieste skončila s odstupom 1:36,5 min. Švédka Elvira Öbergová, bronz vybojovala ďalšia Nórka Tiril Eckhofová (+1:48,7). Druhá slovenská reprezentantka Ivona Fialková finišovala so siedmimi trestnými okruhmi na 36. priečke (+5:19,4 min.).

 

Slovensko malo v pretekoch dvojnásobné zastúpenie. Paulína Fialková sa po 14. mieste v šprinte (+1:27,7 min.) dokázala hneď po prvej čistej streľbe posunúť na siedmu pozíciu a bežecky si držala nemenný odstup od líderky. Dve chyby v druhej streleckej položke však znamenali 300 m navyše a pokles na 20. miesto. Prvá stojka jej vyšla znovu bezchybne a dostala sa späť do hry, keď poskočila na 14. priečku. V záverečnej streľbe opäť strieľala čisto, zo strelnice vybehla na 11. priečke a po kolapse Tandrevoldovej sa dokázala ešte o jedno miesto posunúť.

 

Desiatym miestom dosiahla svoj druhý najlepší individuálny olympijský výsledok, jej maximom zostáva piata priečka z vytrvalostných pretekov na ZOH 2018 v Pjongčangu. Paulína Fialková si zároveň zabezpečila účasť v pretekoch s hromadným štartom, ktoré sú v Pekingu na programe v sobotu 19. februára.

 

 


Ivona Fialková po 41. priečke na štarte dokázala po úvodnej čistej ležke poskočiť na 30. pozíciu, na treťom kilometri bola už 24. V druhej streľbe však "vybuchla", musela po nej absolvovať až štyri trestné okruhy a klesla na 51. priečku. Na prvej stojke minula jeden terč a polepšila si o tri pozície. Na štvrtej streľbe síce raz zaváhala, ale bežecky stačila na najlepšie a finišovala na 36. priečke. Oproti šprintu si dokázala polepšiť o päť pozícií.

 

 

Žampovci si pripísali 15. a 16. miesto, obrovský slalom vyhral Odermatt

 

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt si na ZOH 2022 v Pekingu vybojoval zlato v nedeľnom obrovskom slalome. O 19 stotín sekundy predstihol strieborného Slovinca Žana Kranjeca, bronz získal úradujúci majster sveta v tejto disciplíne Mathieu Faivre z Francúzska (+1,34). Slovenskí reprezentanti Adam Žampa (+4,56) a Andreas Žampa (+4,96) skončili na 15. a 16. mieste.

 

Bratia Žampovci so štartovými číslami 22 a 35 išli typicky agresívne a napriek chybám sa dostali do elitnej tridsiatky druhého kola. Jeho začiatok museli organizátori pre nepriaznivé počasie odložiť približne o 90 minút. Potom sa podmienky o čosi zlepšili a obaja Slováci to zužitkovali na posun vo výsledkovej listine, hoci s obrovským odstupom za najvyššími pozíciami. Zoradili sa bratsky vedľa seba, starší Adam o jedno miesto a štyri desatiny pred mladším Andreasom. Pre oboch je to nové olympijské maximum v tejto disciplíne, v Soči 2014 bol Adam 22. a Andreas obsadil 32. priečku. Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu skončil Adam na 25. pozícii, Andreas nedokončil druhé kolo.

 

 

Mužskú stíhačku vyhral Fillon Maillet

 

Francúzsky biatlonista Quentin Fillon Maillet vybojoval na ZOH v Pekingu zlatú medailu v stíhacích pretekoch na 12,5 km. V nedeľu predviedol bezchybnú streľbu a zvíťazil s náskokom 28,6 sekundy pred Nórom Tärjei Böom. Bronz získal Eduard Latypov reprezentujúci Ruský olympijský výbor (+35,3). Víťaz šprintu Johannes Thingnes po streleckom krachu, keď musel absolvovať až sedem trestných okruhov, dobehol na konečnom piatom mieste (+2:13,7). Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies