ZOH 2022 nebudú ani v ukrajinskom Ľvove

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 10:23 • 2 min
ZOH 2022 nebudú ani v ukrajinskom Ľvove

LONDÝN - Pole uchádzačov o usporiadanie zimných olympijských hier 2022 sa scvrklo na troch, stiahol sa aj ukrajinský Ľvov. Dôvodom je pokračujúca politická a bezpečnostná kríza na Ukrajine, kde si vládne sily nevedia poradiť s proruskými separatistami.

slovakia

left justify in out

Ľvov sa pokúsi presmerovať sily na získanie ZOH 2026. Očakávané rozhodnutie padlo po rozhovoroch medzi ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom a prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom.

"Vyhodnotili sme, že pokračovať v kandidatúre na ZOH 2022 by bolo vzhľadom na súčasné okolnosti extrémne náročné. Nič sa však nemení na tom, že táto ambícia má pre Ukrajinu a ukrajinský šport svoj význam," povedal Bach. 

Vypadnutie Ľvova prišlo tesne pred tým, ako exekutíva MOV vyberie finalistov. V hre zostávajú už iba kazašské Almaty, čínsky Peking a nórske Oslo. 

 

Proces výberu dejiska ZOH 2022 patrí k najproblematickejším za dlhé roky. Ešte pred podaním oficiálnych prihlášok povedali "nie" obyvatelia bavorského Mníchova či švajčiarskych St. Moritzu a Davosu. V decembri minulého roka vycúval z kandidatúry Štokholm. Koncom mája usporiadali referendum v Krakove a občania sa takisto vyslovili proti. Padol tým poľsko-slovenský projekt s účasťou nízkotatranskej Jasnej. Na vážkach je situácia v Osle, kde jedna z vládnych strán odmieta poskytnúť finančné záruky. Odstúpenie Nórov by postavilo MOV pred nezávideniahodnú situáciu, pretože so zvyšnými dvoma konkurentmi sa spájajú nemalé riziká. Definitívne rozhodnutie o usporiadateľovi padne na zasadnutí MOV 31. júla 2015 v malajzijskom Kuala Lumpure.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona