ZOH 2022: Jasná bude v prípade úspechu Krakova hostiť súťaže v alpskom lyžovaní

NETKY.SK • 22 August 2013, 15:28 • 2 min
ZOH 2022: Jasná bude v prípade úspechu Krakova hostiť súťaže v alpskom lyžovaní

JASNÁ – Najpodstatnejším výsledkom dnešného poľsko-slovenského rokovania prípravného výboru v Demänovskej Doline je definitívna dohoda, že poľský Krakov podá prihlášku na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022 s tým, že súťaže v alpských lyžiarskych disciplínach sa uskutočnia v Jasnej.

slovakia

left justify in out

„Na základe tejto dohody budeme postupovať podľa procedúr daných Medzinárodným olympijským výborom (MOV) pri spracovaní prihlášky. Dňa 14. novembra ohlási Krakov oficiálnu kandidatúru na organizáciu ZOH v spolupráci s nami. Následne v marci 2014 podá žiadosť doplnenú o všetky nevyhnutné prílohy,“ uviedol predseda slovenskej časti prípravného výboru Juraj Blanár.

Prípravný výbor sa najbližšie zíde 15. septembra v Krakove, kde sa už bude rokovať podrobnejšie. Jeho šéfka Jagna Marczulajtis-Walczak poďakovala za ústretový prístup slovenských partnerov. „Keď padla možnosť, aby sa hokejový turnaj uskutočnil v SR, sme sa ešte viac utvrdili, že Slováci sa chcú zo všetkých síl podieľať na tomto našom spoločnom projekte,“ skonštatovala.

„Základom je robiť všetky kroky spoločne. Chceme ísť príkladom, že takéto športové podujatie sa dá zorganizovať v spolupráci dvoch susediacich štátov a národov. Našou ideou je, aby sme sa koncentrovali na región Tatier a trvalý profit z tohto úsilia mali obidve strany,“ zdôraznil prezident Poľského olympijského výboru Andrzej Krasnicki.

Výsledky rokovania kvitoval aj predseda Slovenského olympijského výboru František Chmelár. „Trochu nás tlačil termín daný našou vládou, aby sme ju už v októbri informovali o tom, ako a čo sa má na Slovensku uskutočniť a čo treba urobiť pre úspešnú kandidatúru Krakova,“ povedal s tým, že slovenská strana je pripravená spolupracovať na všetkom potrebnom.

Prvým testom nízkotatranského strediska Jasná bude podľa šéfky Slovenskej lyžiarskej asociácie Jany Gantnerovej juniorský svetový šampionát od 26. februára do 3. marca budúceho roku. „Táto akcia vysokého rangu určite preverí naše organizačné schopnosti. Chceme ňou deklarovať, že SR dokáže zorganizovať takéto vrcholné podujatia,“ povedala.

„Jasná má už teraz certifikát Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS), no samozrejme, treba v súhre štátu a samosprávy dobudovať kvalitnú infraštruktúru. Všetky súvisiace projekty nie sú ničím novým, ale už sa chystajú dlhodobejšie. Netreba budovať nič navyše v súvislosti s organizáciou ZOH, iba dobudovať to, čo aj tak potrebujeme,“ dodal Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kraja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies