ZOH 2018 v Severnej Kórey zatienil škandál prezidentky Park Kun-hje

NETKY.SK • 2 November 2016, 16:39 • 2 min
ZOH 2018 v Severnej Kórey zatienil škandál prezidentky Park Kun-hje

SOUL - Na prípravy zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu padol tieň podozrenia siahajúci až k prezidentke Kórejskej republiky Park Kun-hje. Hostiteľská krajina rieši škandál s údajným vplyvom prezidentkinej blízkej priateľky Čchoj sun-sil.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu sa minulý týždeň verejne ospravedlnila za to, že dovolila Čchoj zostavovať jej prejavy. Zdá sa však, že dcéra niekdajšieho lídra pseudokresťanského šamanistického kultu Čhoj Tä-mina mala oveľa väčšiu moc, ako prezidentka priznala. Je vplyv pravdepodobne siahal od ekonomiky cez diplomaciu a obranu až po podnikateľskú sféru.

 

Objavilo sa aj priame spojenie so zimnými olympijskými hrami. Dcéra Čchoj, bývalá drezúrna jazdkyňa Čang Si-ho, podľa spravodajskej televízie JTBC figurovala medzi kandidátmi na riadenie prevádzky rýchlokorčuliarskeho oválu v Kangneungu. V apríli padlo rozhodnutie, že dejisko súťaží na ZOH nebude dočasné, ako sa pôvodne plánovalo, ale trvalé. Čang údajne presadila svoje, aby do Kangneungu presťahovala Elitné stredisko zimných športov založené v roku 2015 a dotované ministerstvom kultúry, športu a turistického ruchu. Rezort už tok financií zastavil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona