ZOH 2014: "Chcem ukázať, že na to ešte mám," hlási veterán Bajčičák

NETKY.SK • 4 Február 2014, 17:40 • 2 min
ZOH 2014: "Chcem ukázať, že na to ešte mám," hlási veterán Bajčičák

BRATISLAVA - Martin Bajčičák: "Mám osobný cieľ byť aspoň raz v prvej pätnástke výsledkovej listiny."

slovakia

left justify in out

Dve ôsme miesta z Turína 2006 a jedno dvanáste zo Salt Lake City 2002 trónia najvyššie v olympijských výsledkoch bežca na lyžiach Martina Bajčičáka. Tridsaťsedemročného veterána čaká v najbližších dvoch týždňoch v Soči piata účasť na zimných olympijských hrách. Jeho ambície už síce nie sú medailové, ale aj vzhľadom na svoj vek si pri Čiernom mori nechce urobiť hanbu.

"Ak by mi na začiatku kariéry niekto povedal, že budem športovať na vrcholnej úrovni aj po tridsiatke, asi by sa mi z toho zatočila hlava. Dnes mi ťahá na tridsaťosem a stále som tu a behám," povedal s úsmevom Bajčičák pred odchodom do Soči. Minulý štvrtok v Bratislave u prezidenta SR skladal olympijský sľub a o deň neskôr už odcestoval do juhoruského letoviska. K svojim športovým ambíciám na Červenej Poľane, kde sa vo výške približne 1500 m nachádzajú olympijské bežecké trate, už vážnejšie poznamenal: "Nikto na mňa netlačí, ale mám osobný cieľ byť aspoň raz v prvej pätnástke výsledkovej listiny. Ak prípadne skončím vyššie, budem len rád. Nechcem si dávať prehnané ciele. Hodlám však výsledkami ukázať, že na to ešte mám." 

V tejto sezóne Svetového pohára sa rodák z Oravy vošiel do bodovanej tridsiatky iba raz. Začiatkom januára skončil v záverečnej etape prestížnej Tour de Ski, deväťkilometrovom výbehu po zjazdovke Alpe Cermis v Taliansku, na 14. mieste. Veľa pretekov však vynechal a všetko úsilie smeroval k vyvrcholeniu sezóny v Soči. "Mal by som štartovať v štyroch disciplínach. Mojou prioritou je skiatlon na 30 km, ktorý sa uskutoční už v druhý deň ZOH v nedeľu 9. februára. Poslednou disciplínou bude 50 km voľným spôsobom, čo je disciplína mne šitá na mieru. Medzitým absolvujem 15 km klasicky a tiež tímšprint s Peťom Mlynárom," predostrel Bajčičák svoj program. 

Olympijské trate v Rusku si vyskúšal pred rokom počas pretekov SP a nepočínal si zle. V skiatlone, čiže kombinácii klasickej a korčuliarskej techniky, obsadil 21. miesto. "Skiatlon mi vlani na ´próbe´ celkom sadol. Záverečný finiš bol vo veľkom kopci, čo mi vyhovuje. Verím, že niečo zo svojho umenia ukážem aj teraz," skonštatoval Bajčičák, ktorý je vytrvalostným typom lyžiara - klasika a častým účastníkom najväčších svetových diaľkových behov. 

Nielen náročnosť tratí bude u bežcov na lyžiach na ZOH 2014 budiť rešpekt. K Soči a jeho okoliu patrí neodmysliteľne prímorská klíma vyznačujúca sa častými zmenami počasia. Ako sa na tento problém pozerá skúsený Slovák? "Musíme sa poučiť z vlaňajška. Vtedy sme v tímšprinte premazali a výsledok bol zlý. Treba sa pripraviť aj na to, že z mínus päť stupňov môže byť razom plus päť. Zažil som to už na mojich prvých Hrách v Nagane. Samozrejme, v prvom rade je to o športovcovi, ale v takýchto prípadoch aj o tom, ako servismani pripravia lyže," podotkol Bajčičák. 

K bývaniu v olympijskej dedine a mimošportovým aktivitám v Soči s úsmevom doplnil: "Budeme tam v horách trochu odrezaní od ostatných. Do našej dediny sa budeme dopravovať lanovkou, ide o niečo nové. Čo sa týka ostatných športov, veľmi rád by som si konečne pozrel hokejový zápas, lebo doteraz som len poslušne sedel v olympijskej dedine a pripravoval sa na preteky."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies