Zodpovedným stravovaním možno každodenne znížiť riziko rakoviny

NETKY.SK • 21 Október 2010, 07:17 • 2 min
Zodpovedným stravovaním možno každodenne znížiť riziko rakoviny

Zodpovedným stravovaním možno každodenne znížiť riziko rakoviny

slovakia

left justify in out

img

Rakovina hrubého čreva a konečníka, ktorá sa ročne diagnostikuje asi u 3400 Slovákov, je druhou najčastejšou príčinou úmrtia medzi onkologickými pacientmi. Mnohé výskumy pritom preukázali, že život môže zachrániť nielen včasná diagnostika tohto dobre liečiteľného ochorenia, ale aj správne zloženie stravy. "To, čo máme na tanieri, môže totiž nielen znížiť riziko vzniku rakoviny, ale aj zastaviť začínajúce bujnenie buniek," povedala pre TASR Jana Pifflová Španková z občianskeho združenia Europacolon Slovensko. To v súčasnosti vyráža do miest na juhu Slovenska, aby ľudí naučili rakovinu nielen včas rozpoznať, ale jej aj predísť.

O tom, ako dodržiavať správnu životosprávu, sa tak môžu najbližšie priamo v teréne od odborníkov dozvedieť obyvatelia Štúrova, kde oddnes do 23. októbra zavíta Europacolon tour III aj s veľkou maketou hrubého čreva. Následne sa osvetová kampaň od 28. do 30. októbra presunie do Rimavskej Soboty a Rožňavy (4.-6.11). Od 11. do 13. novembra bude možné odborníkov na výživu nájsť v Nových Zámkoch a od 18. do 20. novembra v Dunajskej Strede.

"Stravovacie návyky Slovákov určite nepatria medzi ukážkové, aj preto na nadváhu a obezitu trpia asi dva milióny občanov. Naše štatistiky v počte obéznych ľudí sú alarmujúce, pričom sa umiestňujeme na priečkach za krajinami ako USA či Veľká Británia," upozornila Pifflová Španková. Podľa jej slov je to odrazom toho, že mnohí z nás majú nadmerný energetický príjem, vysoký príjem tukov a cukrov. Naopak zeleniny a ovocia sa konzumuje u nás o polovicu menej, než je odporúčané. Ryby sa na slovenský stôl dostanú iba málokedy.

Kolorektálny karcinóm úzko súvisí s trávením, a teda aj stravovaním. Lekári tvrdia, že spôsob výživy má na vzniku a rozvoji nádorového ochorenia podiel od 30 do 80 percent podľa lokalizácie, typu a charakteru nádoru. "Napriek tomu, že tento druh rakoviny je druhým najväčším zabijakom, na správnu životosprávu dbajú málo nielen ľudia, ale aj zodpovedné inštitúcie," poukázala Pifflová Španková.

Mnohé zahraničné vedecké výskumy potvrdili, že jedlo a výživa spojené s dostatočnou fyzickou aktivitou zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v prevencii a vzniku kolorektálneho karcinómu. Dôkazom je aj to, že pre obyvateľov prímorských oblastí, ktorých jedálny lístok je zložený najmä z rýb, morských živočíchov a zeleniny, je rakovina hrubého čreva a konečníka takmer neznámy pojem.

"Správne zloženie jedálnička nielenže nedáva priestor vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka, niektoré vhodné potraviny majú dokonca aj dokázané protirakovinové účinky,“ ozrejmila. Miesto kávy preto odporúča skúsiť uvariť zelený čaj, do jedálnička zaradiť kapustovú zeleninu, cibuľu, cesnak, paradajky, ako aj hrozno, citrusové plody, bobuľové ovocie ako napríklad čučoriedky. Odborníci tiež odporúčajú zakombinovať do stravy sóju a kurkumu. Dôležitý je tiež dostatočný prísun vitamínov A, C a E, kyseliny listovej, selénu a vápnika.

"Aj napriek tomu, že máte správne zloženie jedálnička a dodržiavate zdravú životosprávu, nemali by ste podceňovať prevenciu. Absolvovanie preventívnych prehliadok u lekára by sa po päťdesiatke malo stať samozrejmosťou, najmä ak sa v rodine už tento typ rakoviny vyskytol alebo má človek polypy," zdôraznila Pifflová Španková. Prvé prejavy rakoviny hrubého čreva a konečníka pomôže totiž odhaliť jednoduché vyšetrenie stolice na skryté krvácanie, na ktoré majú po päťdesiatke nárok všetci občania SR bezplatne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies