Zodpovednosť za Severnú Kóreu nesie najmä Čína

NETKY.SK • 18 Apríl 2013, 08:14 • 2 min
Zodpovednosť za Severnú Kóreu nesie najmä Čína

WASHINGTON - Šéf americkej diplomacie John Kerry v stredu vyzval Čínu, aby robila viac pre upokojenie napätia na Kórejskom polostrove. Urobil tak počas svojho vystúpenia na pôde výboru pre zahraničné záležitosti v americkom Kongrese.

slovakia

left justify in out

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR), ktorá v uplynulých týždňoch opäť hrozí jadrovým útokom, by podľa neho bez podpory Pekingu "skolabovala". Posledných "15 až 20 rokov" podľa neho ukázalo, že USA "nemajú priamy vplyv" na komunistický režim v KĽDR.

Napätie vo východoázijskom regióne spôsobené severokórejskými hrozbami jadrových útokov pretrváva už niekoľko týždňov. V utorok režim v izolovanej krajine pohrozil svojmu južnému susedovi okamžitým odvetným zásahom, ak sa neospravedlní za pondelňajšie pálenie portrétov zakladateľa Severnej Kórey Kima Il-sunga (Kima Ir-sena), jeho syna Kima Čong-ila a súčasného vodcu Kima Čong-una na demonštrácii v Soule. V Pchjongjangu sa medzitým konali veľké oslavy pri príležitosti osláv nedožitých 101. narodenín Kima Il-sunga.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies