Zo Žižkovskej veže skladajú sochy obrích bábätiek, čaká ich renovácia

NETKY.SK • 4 Október 2017, 19:01 • 2 min
Zo Žižkovskej veže skladajú sochy obrích bábätiek, čaká ich renovácia

PRAHA - Sochy obrích bábätiek lezúcich po Žižkovskej televíznej veži skladajú horolezci po 16 rokoch od ich osadenia.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je ich renovácia a kontrola konštrukcie, ktorú si vyžiadali statici po pravidelnej revízii. Sochy laminátových bábätiek merajú 3,5 metra, sú vysoké 2,5 metra a vážia približne 100 kíl.

 

Posledné z nich by z televízneho vysielača mali zložiť koncom týždňa. Náklady na ich opravu odhadujú na jeden milión českých korún (v prepočte približne 38 630 eur). Na svoje miesto by sa mali dostať opäť na jar a podľa zmluvy s ich zhotoviteľom zostanú na veži ďalších 20 rokov.

Sochy bábätiek vytvoril český umelec David Černý v rámci projektu Praha, Európske hlavné mesto kultúry 2000. Po pozitívnom ohlase nainštalovi desať bábätiek na televíznu vežu natrvalo a ďalšie tri zostali ako stála expozícia na pražskej Kampe.

 

Inštalácia sa však stretla aj s kritikou, televízna veža bola už v minulosti označená za druhú najškaredšiu budovu na svete a mnohí kritici nepovažujú osadenie obrích bábätiek za úspešné riešenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies