Zo zavalenej bane už vytiahli 24 z 33 baníkov

NETKY.SK • 14 Október 2010, 07:27 • 2 min
Zo zavalenej bane už vytiahli 24 z 33 baníkov

Zo zavalenej bane už vytiahli 24 z 33 baníkov

slovakia

left justify in out

img

Už 24 baníkov vytiahli záchranári zo zavalenej bane v púšti Atacama, v ktorej bolo vyše tri mesiace uväznených 33 mužov. Na povrch už dostali všetkých chorých a najviac zoslabnutých baníkov.
      V poradí 24. zachráneným sa stal 55-ročný otec dvojičiek José Henríquez. Pred ním vytiahli 26-ročného vášnivého futbalového fanúšika Carlosa Bugueňa.
      Ak nenastanú vážnejšie problémy, pri súčasnom tempe by sa záchranná operácia mala skončiť najneskôr do štvrtkového úsvitu. Kapsula s názvom Fénix, v ktorej vyťahujú baníkov stovky metrov dlhou šachtou, nerotuje do takej miery ako predpokladali záchranári, čo umožňuje rýchlejší postup.
      Po vyslobodení prvého z baníkov v utorok večer juhoamerickú krajinu ovládla radosť a úľava. Priebeh záchranných prác vysielali naživo spravodajské televízie v Amerike, Európe či na Blízkom východe.
      Muži v zavalenej bani na zlato a meď vytvorili svetový rekord, pokiaľ ide o dĺžku času, aký kedy baníci prežili pod zemou po banskom nešťastí.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona