Zo sýrskeho Homsu začali evakuovať povstalcov

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 10:38 • 2 min
Zo sýrskeho Homsu začali evakuovať povstalcov

BEJRÚT - Sýrski aktivisti informovali, že do mesta Homs dorazilo dnes päť autobusov v rámci plánovanej evakuácie opozičných bojovníkov. Oznámila to agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Povstalci a armáda uzavreli prímerie minulý týždeň. Vládne sily už vyše roka obliehajú Homs, kde povstalci kontrolujú štvrte v širšom centre. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne uviedlo, že výmenou za evakuáciu opozičné sily umožnia prísun pomoci do dvoch provládnych dedín na severe Sýrie, ktoré obkľúčili.

 

Autobusy dorazili ráno k policajnému veliteľstvu na okraji štvrte, ktorú kontroluje vláda. Dva z nich následne opustili mesto smerom na sever. Autobusy sprevádzali vojaci sýrskej armády.

 

Podľa agentúry Reuters evakuujú z mesta vyše 1000 bojovníkov, čo bude znamenať koniec prítomnosti povstalcov v srdci mesta, kedysi označovaného za "metropolu revolúcie" proti prezidentovi Bašárovi Asadovi. Bude to pre neho symbolické víťazstvo necelý mesiac pred prezidentskými voľbami, v ktorých zrejmé zvíťazí a ujme sa tretieho funkčného obdobia.

 

Občianska vojna v Sýrii si odhadom vyžiadala vyše 150.000 životov a milióny ľudí utiekli zo svojich domovov. Vláda stratila kontrolu nad pásom území na severe a východe krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies