Zo sýrskeho Damasku začali evakuovať povstalcov aj civilistov

NETKY.SK • 26 August 2016, 15:39 • 2 min
Zo sýrskeho Damasku začali evakuovať povstalcov aj civilistov

DAMASK - Sýrski povstalci a civilisti sa začali evakuovať z damaského predmestia Dárajjá, a to na základe dohody s vládou. Informovali o tom dnes miestni aktivisti a člen vládneho rokovacieho tímu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Provládna televízia al-Majádín odvysielala zábery najmenej troch autobusov, ako odvážajú z Dárajjá mužov, ženy a deti. Túto štvrť sýrskeho hlavného mesta obliehali vládne sily štyri roky, pripomenula v dnešnej správe svetová agentúra DPA.

 

Povstaleckých bojovníkov majú dopraviť do severosýrskeho mesta Idlib ovládaného opozíciou, kým približne 4000 civilistov bude podľa vládnych zdrojov prevezených do iných častí sýrskej metropoly Damask.

 

Sýrska vláda v súčasnosti znovu dosiahla alebo vyrokovala lokálne prímeria na väčšine okrajových území Damasku, ktoré sa vymkli spod jej kontroly už v začiatkoch päťročného konfliktu - aj keď opozícia vládu obviňuje, že za jej úspechom stojí taktika obliehania a vyhladovania.

 

Organizácia Spojených národov (OSN) v tejto súvislosti vyzvala dnes na ochranu evakuovaných ľudí a zdôraznila, že ich odchod musí byť dobrovoľný. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Vyhlásenie OSN obsahuje aj upozornenie "Svet sa pozerá". Situáciu v Dárajjá opisuje ako "mimoriadne vážnu" a uvádza tiež, že je "tragédiou", že nikto nikdy nedbal na opakované výzvy na zrušenie obliehania predmestia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies