Zo Sýrie prichádzajú smutné správy, vojna v oblasti stále pokračuje

NETKY.SK • 24 Október 2019, 19:11 • 2 min
Zo Sýrie prichádzajú smutné správy, vojna v oblasti stále pokračuje

BEJRÚT - Turecká armáda a jej sýrski spojenci, ktorými sú sýrske opozičné džihádistické jednotky, pokračovali dnes v útokoch na severovýchode Sýrie aj napriek tomu, že v oblasti by malo panovať prímerie.

slovakia

left justify in out

Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dotlačili k takémuto postupu Rusi aj Američania a obaja si za to pripisujú zásluhy. Prímerie je však, minimálne z tureckej strany, neustále porušované, čo aj v piatok potvrdili tri od seba nezávislé zdroje - kurdskí bojovníci, regulárna sýrska armáda, a tiež Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), britská mimovládna organizácia zaoberajúca sa stavom dodržiavania ľudských práv v Sýrii.

 

 


Turecká armáda a jej sýrski džihádistickí spojenci dokonca prvýkrát neútočili len na Kurdov, ale aj na sýrsku armádu, pričom pri tomto útoku došlo aj k obetiam na sýrskej strane. Je len veľmi otázne, ako na to bude Sýria reagovať. Vpád tureckých vojsk na sýrske územie však vláda sýrskeho prezidenta Baššára Asada ponechala pôvodne takmer bez povšimnutia, keďže sa jej zrejme nechcelo ísť do konfliktu so silnejším súperom.

 

img


Na sýrsku armádu zaútočili Turci v meste Tal Tamr a tiež v neďalekej obci Kozlíja, pričom obe sa podľa agentúry The Associated Press (AP) nachádzajú síce tesne, ale mimo Tureckom vytýčeného regiónu, ktorý chce táto krajina ovládnuť a vytvoriť v ňom takzvané "bezpečnostné nárazníkové pásmo". Ide o 120 kilometrov dlhé a 30 kilometrov široké územie na sýrskom území pozdĺž hraníc s Tureckom, odkiaľ Erdoganove vojská vyhnali Kurdov.

 


Na toto územie chce Turecko po skončení bojov premiestniť aj sýrskych utečencov, ktorí sa momentálne nachádzajú na území Turecka. S týmto plánom zatiaľ nesúhlasí EÚ, okrem zopár krajín ako Maďarsko či Česká republika, ktoré ho naopak podporili. Erdogan by chcel, aby EÚ realizáciu tohto plánu dokonca aj platila. V opačnom prípade sa vyhráža, že prestane plniť dohodu s EÚ a pustí všetkých sýrskych utečencov do Európy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona