Zo sveta príde do Senca súťažiť rekordný počet riešiteľov hlavolamov

NETKY.SK • 11 Október 2016, 11:58 • 2 min
Zo sveta príde do Senca súťažiť rekordný počet riešiteľov hlavolamov

BRATISLAVA - Rekordnú účasť budú mať 11. majstrovstvá sveta v sudoku a 25. majstrovstvá sveta v logických úlohách pre rok 2016, ktoré sa uskutočnia od 16. do 23. októbra v Senci.

slovakia

left justify in out

"V tomto roku evidujeme zvýšenú návštevnosť nášho kraja a majstrovstvá sveta sú ďalšie podujatie, ktoré na náš región upriami pozornosť sveta," na dnešnej tlačovej konferencii uviedol Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý je so Slovenským zväzom hádankárov a krížovkárov (SZHaK) organizátorom šampionátu pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku.

 

Podľa predsedu SZHaK Jána Farkaša v súboji regiónov o usporiadanie šampionátu vďaka iniciatíve a záujmu zvíťazil BSK. Jeho účastníci majú v programe aj spoznávanie Bratislavy, Modry a Pezinka. Už teraz je prihlásených 314 súťažiacich z 33 krajín, čím je prekonaný účastnícky rekord 307 z roku 2013 v Číne. Je možné, že počet súťažiacich sa ešte zvýši, pretože niektoré tímy zatiaľ nezískali víza a bez nich sa nemôžu prihlásiť.

 

"Slovensko dlhé roky pôsobí vo svetovej špičke. Z roku 2009 máme zlatý tím, máme dvojnásobného vicemajstra sveta v kategórii do 18 rokov a troch medailistov. Takže Slovensko má svoje horúce želiezka. Ale vzhľadom na to, že sme postavili celú organizáciu na vysokej kvalite, tak títo špičkoví riešitelia sa stali členmi organizačného tímu. Tohto roku vsádzame hlavne na mladých, ktorým dávame veľkú šancu, aby si mohli otestovať schopnosti a ukázali, či sa dá s nimi pracovať ďalej a pre budúce roky boli oni tí, ktorí budú ťahúňmi slovenskej reprezentácie," povedal Farkaš.

 

Zároveň dodal, že vďaka slovenským riešiteľom bude mať svetovú premiéru niekoľko nových úloh, čo pre súťažiacich bude veľké prekvapenie, pretože v súčasnosti vymyslieť úplne novú úlohu je veľmi ťažké.

 

Premiérovú účasť na majstrovstvách sveta zažijú účastníci z Bangladéša, Slovinska a Lotyšska. Najmladší riešiteľ je osemročný študent Yishan Liang z Číny a najstarší 68-ročný architekt Jouni Särkijärvi z Fínska. Napriek tomu, že všetci súťažiaci majú rovnaké úlohy, zvlášť sú hodnotené vekové kategórie do 18 a nad 50 rokov.

 

"Čo sa týka získaných medailí, po Číne je Slovensko druhou najúspešnejšou krajinou. Z Číny je prihlásených 25 súťažiacich a príde s nimi aj niekoľko novinárov," prezradil riaditeľ organizačného tímu majstrovstiev sveta Matúš Demiger.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona