Zo súdnych pojednávaní budú robiť zvukové záznamy

NETKY.SK • 10 December 2014, 14:41 • 2 min
Zo súdnych pojednávaní budú robiť zvukové záznamy

BRATISLAVA - Súdy budú vyhotovovať popri zápisniciach z pojednávania aj zvukové záznamy. Vyplýva to z novely Občianskeho súdneho poriadku, ktorú podpísal prezident. Agentúru SITA o tom informovala Margita Ivaničková z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

slovakia

left justify in out

Parlament novelu schválil 27. novembra. Zvukové záznamy sa po skončení pojednávania pripoja k súdnemu spisu a budú jeho súčasťou. Účastníci konania a ich zástupcovia budú mať možnosť požiadať súd o vyhotovenie kópie zvukového záznamu.

 

Od nahrávania súdnych pojednávaní si minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorého rezort návrh vypracoval, sľubuje skultivovanie prednesov v súdnej sieni, ale aj menej sporov o tom, čo na pojednávaní zaznelo a čo nezaznelo. Nahrávanie tiež podľa ministra v konečnom dôsledku zrýchli samotné konanie pred súdom. 
Nové nahrávacie zariadenia na súdy inštalovali najmä počas letných mesiacov. Momentálne ich majú k dispozícii na súdoch vo všetkých 510 pojednávacích miestnostiach, potvrdila agentúre SITA hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. V nasledujúcich mesiacoch budú nový systém na súdoch testovať. Nových zamestnancov nebudú musieť prijímať. Ovládanie zariadení je jednoduché a na súdoch zaškolia terajších zamestnancov, dodala. Návrh novely počíta s tým, že nahrávania budú povinné od 1. marca 2015. Súdy nemali doteraz povinnosť vyhotovovať záznamy, lebo nahrávacie zariadenia neboli vo všetkých pojednávacích miestnostiach. Okrem toho zariadenia boli už staršie, osem- až desaťročné, a viaceré boli poruchové a nefunkčné, informovala ďalej hovorkyňa. Každý súd túto možnosť využíval podľa svojho uváženia, napríklad Špecializovaný trestný súd nahrával pojednávania pravidelne, dodala. 

 

Nákup a inštaláciu nahrávacích zariadení v hodnote 237 792 eur umožnil projekt Rozvoj a technologická inovácia súdno-trestnej a súdno-civilnej agendy Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý je financovaný z prostriedkov Švajčiarskeho finančného mechanizmu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies