Zo stroskotanej lode pri Lampeduse vytiahli už 274 tiel

NETKY.SK • 8 Október 2013, 17:48 • 2 min
Zo stroskotanej lode pri Lampeduse vytiahli už 274 tiel

RÍM - Dvadsaťštyri ďalších tiel dnes popoludní vytiahli z lode, ktorá sa potopila s africkými migrantmi pri pobreží juhotalianskeho ostrova Lampedusa. Počet obetí katastrofy tak zatiaľ stúpol na 274. Telá patria 17 mužom, šiestim ženám a dieťaťu. Informovali o tom talianski predstavitelia, na ktorých sa odvolávala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Talianski záchranári dnes pri brehoch Lampedusy stále pátrajú po telách obetí stroskotania lode s vyše 500 ilegálnymi prisťahovalcami, ku ktorému došlo minulý štvrtok. Dnes dopoludnia už potápači vyzdvihli z mora telá 15 ľudí. Pod vodou je zrejme stále niekoľko desiatok obetí. Zachrániť sa podarilo 155 imigrantov. Kapitán lode, 35-ročný Tunisan Chálid bin Salám, čelí obvineniu zo zabitia a zavinenia stroskotania lode, informovala dnes talianska prokuratúra.

Ako napísala agentúra DPA, päť dní po námornom nešťastí tím 40 potápačov v hĺbke asi 50 metrov stále pátra po telách obetí. "Musíme postupovať veľmi opatrne a vynášať telá po jednom," uviedol pre spravodajský kanál SkyTG24 dôstojník talianskej pobrežnej stráže Gianni Dessi. Dodal, že "presný odhad" počtu obetí nie je. Tragédii pri brehoch ostrova Lampeduse je dnes venované aj stretnutie ministrov vnútra členských krajín EÚ. Rozhovory sa zrejme sústredia na požiadavku Talianska, ktoré chce od EÚ väčšiu pomoc v podobe posilneného hliadkovania v Stredozemnom mori, spoločnú starostlivosť o žiadateľov o azyl a nadviazanie zmlúv o spolupráci v tejto oblasti so štátmi severnej Afriky. Na lodi, ktorá vyplávala minulý utorok z líbyjského prístavu Misuráta, boli najmä Eritrejčania a Somálčania. Vo štvrtok neďaleko Lampedusy loď začala mať problémy, vypukol na nej požiar a potopila sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona