Zo starej zvonice v Klenove sa neozývalo len zvonenie, ale aj spev

NETKY.SK • 23 Máj 2015, 13:21 • 2 min
Zo starej zvonice v Klenove sa neozývalo len zvonenie, ale aj spev

KLENOV - Stará drevená zvonica v centre Klenova, okres Prešov, pripomína dávnu históriu tejto dedinky na pomedzí niekdajších žúp Šariša, Spiša a Abova. Dnes už je kultúrnou pamiatkou, ale jej zvony stále zvolávajú ľudí do chrámu a niekedy veriacim, žiaľ, oznamujú, že niektorý z ich susedov odišiel z tohto sveta.

slovakia

left justify in out

Ako samostatná farnosť Klenov existoval už v 14. storočí. Gréckokatolícky chrám je zasvätený Pokrovu Presvätej Bohorodičky, je ohradený múrom, ktorého časť tvorí drevená zvonica. Podľa odborníkov bola vybudovaná v polovici 18. storočia a sú v nej dva zvony, pričom jeden z nich má meno Cyril a Metod.

 

Drevená stavba má pôdorys s rozlohou približne 30 štvorcových metrov a výšku okolo 12 metrov. Na jej streche sa týči gréckokatolícky kríž a na hornom poschodí sa nachádzajú po dve okná na každú svetovú stranu.

Nemenej zaujímavý je aj tamojších chrám, kde slúžili bohoslužby pre cirkev významní duchovní otcovia, ako napríklad Jozef Zorvan či Eugen Kočiš. Zaujímavosťou je aj to, že v chráme sú maľby významného slovenského maliara Mikuláša Jordána.

 

Rodáčke z Klenova Márii Mesarčovej dnes ťahá už na 84. rok a tvrdí, že zvonica vyzerá tak, ako si ju pamätá zo svojho detstva. Dokonca si spomína na všetkých zvonárov, ktorí mali právo vstupovať do zvonice.

 

Na mieste nám ukázala aj niekoľko dátumov na trámoch, ktoré označovali konanie rekonštrukcií či opráv. Rovnako si spomína, kedy a pri akých príležitostiach sa zvonilo.

 

"Zvonilo sa, keď ľudia išli do chrámu, alebo išli mračná a veľká búrka, tak večne sa zvonilo. Dovtedy bol zvonár na zvonici, pokiaľ sa tie chmáry trošku neroztiahli, tak to bolo," hovorí pani Mária.

 

Vtedy bol taký zvyk, že keď sa pred búrkou ozvali zvony, ľudia zapálili sviečku, začali sa modliť a čakali, čo bude. Rodáčka z Klenova pripomenula, že niekedy na zvonicu chodili aj spievať.

 

"To bolo ešte pred vojnou, mohla som mať okolo 12 rokov, tak vždy sme išli spievať na zvonicu sväté pesničky. Ľudia po celej dedine počuli, ako sme spievali pesničky v staroslovienčine," povedala dôchodkyňa.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies